Прокуратурата, ДАНС и МВР обобщиха какво са свършили относно кризата с бежанците

4808
Прокуратурата, ДАНС и МВР обобщиха какво са свършили относно кризата с бежанците
Снимка: БГНЕС

За първи път и ДАНС, и МВР, и прокуратура действат заедно в борбата с незаконното преминаване на чужденци през страната ни. Създадена е работна група, която анализира основните маршрути и групи, свързани с незаконно преминаване на мигрантите. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на съвместен брифинг със зам.-председателя на ДАНС Олег Петков и главния секретар на МВР Георги Костов, предаде БГНЕС.

Институциите са работили съвместно по три направления - първият фокус е върху лицата, които се занимават с т.нар. каналджийство. Вторият фокус е масови проверки в цялата страна, но приоритетно върху пограничните региони на автомобили и жилища. Третият фокус е върху местата за настаняване в регионите София, Драгоман, Видин, Монтана, където са проверявани хостели, къщи за гости и други места за настаняване. Тези местообитания са били използвани от каналджиите за етапно настаняване и транзит, обясни Цацаров.

Хасковска област не иска повече бежанци

Област Хасково отказва приема на бежанци на своя територия и е категорично против разширяването на капацитета на бежанските лагери в ра...

ДАНС е положила усилия да очертае кръга лица за дейности, свързани с трафика на хора. Агенцията е предоставила оперативна информация, мобилни връзки, адреси и друга информация за лицата, свързани с тази престъпна дейност, обясни Олег Петков.

В акцията са включени 1639 служители на МВР, посочи главният секретар на МВР. Навсякъде, където са заловени незаконно пребиваващи в страната ни лица, собствениците на местата за настаняване или на автомобили, където са били заловени мигрантите са арестувани и е образувано досъдебно производство.

Резултати

По думите на Костов в София в хостел са били задържани 18 нелегални лица, в сграда за промишлена вентилация са заловени 37 лица, които са от Афганистан, в микробус на магистрала "Тракия" са заловени 27 афганистанци, които обаче не са имали документи за самоличност, а шофьорът на микробуса, където са пътували се е опитал да избяга.

Трудният път към Европа

Игра на нерви насред Европа: Сърбия, Унгария, Хърватия и Македония разиграват бежанците от граница към граница. А те не спират да прии...

Също в микробус, но в Бургас са задържани 41 нелегално влезли в страната ни чужденци, които са били без документи и са се представили за пакистанци и афганистанци. В Свиленград в товарен вагон са заловени 19 нелегални мигранти, в Хасково е заловен чужденец, с огромна сума пари, който не е обяснил с какъв произход е. Той е носил 1850 лв. и 15 хил. евро, а в мобилния му телефон е имало снимки на пограничните местности на българо-турската граница. Мъжът, който е постоянно пребиваващ в страната, е арестуван.

Отново в София в жилища в кв. "Модерно предградие" са били заловени 68 чужденци, от които 50 сирийци и 18 афганистанци. В къщи пък са били открити 43 чужденци, а проверките продължават и към момента.

В Стара Загора в товарен автомобил са били открити и задържани 28 чужденци. В Бургас са заловени 43 афганистанци, които са били прекарани от двама души, а на друго място също в Бургас са заловени 32 мигранти от различна националност.

Главният прокурор Сотир Цацаров посочи, че никоя от институциите не е със самочувствието, че с тази операция ще се реши този проблем, но подобни акции са успешни. Той заяви, че целта на тези мигранти е само да преминат през страната ни. От местата за настаняване, където са заловени мигрантите, става ясно, че това е организирано транзитно придвижване на мигрантите.

Г-7 предоставя $ 1,8 млрд. в помощ на бежанците

Страните от Г-7 предоставят на хуманитарните организации на ООН около 1,8 милиарда долара в помощ на бежанците, заяви от трибуната на О...

Цацаров заяви също, че няма задържани полицаи, които да са съпричастни към каналджийството. Той добави и че тепърва заловените мигранти ще бъдат приведени към дирекция "Миграция" и ще бъдат разпитвани от агенти на ДАНС, и ще стане ясно дали сред тях има лица, които да принадлежат към терористични организации. Ако такива бъдат установени, то те ще бъдат изведени от страната. На всички задържани лица се прави профил от агенцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com