Прокуратурата няма да възрази срещу връщането на обвинението за подслушване срещу Цветанов

19049
Прокуратурата няма да възрази срещу връщането на обвинението за подслушване срещу Цветанов
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата няма да протестира определението на Софийския градски съд, с което едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов ѝ беше върнато, предаде БГНЕС

Държавното обвинение ще се съобрази с указанията на съда. Това е т.нар. дело за незаконно подслушване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО.

На 21 февруари Софийски градски съд върна на прокуратурата обвинителния акт. Причината - съдия Петър Гунчев е открил съществени процесуални нарушения и неясно в обвиненията срещу Цветанов и останалите трима подсъдими. Делото е секретно.

На 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО. Според обвинителния акт на подсъдимата скамейка освен Цветанов трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според обвинението, те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.

Срещу Цветанов има едно дело в съда - за това, че е отказал СРС-та срещу бившия шеф на РЗБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Има и друго внесено дело - за присвояване на 50 хил. лева от бюджета на МВР в полза на Тодоров. Парите са изплатени по времето когато Тодоров лежи в ловешкия арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com