Прокуратурата се намеси за битите от полицаи на "13 март" младежи

12645
Прокуратурата се намеси за битите от полицаи на "13 март" младежи
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е прекратила делото на МВР за хулиганство срещу двамата младежи, жертва на полицейско насилие. Вместо това надзорът върху провежданата от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) проверка за видеозаписите е поет от Софийската районна прокуратура (СРП). На полицейските органи е разпоредено в тридневен срок да докладват резултатите за преценка налице ли са достатъчно данни за престъпление от общ характер, предаде БГНЕС.

От държавното обвинение казват, че във връзка с публикувана в медиите информация за употреба на полицейска сила, надвишаваща необходимите предели и разпространени видеозаписи, СРП е изискала материалите от извършваната по случая проверка в СДВР.

Случаят е от 19.12.2014 г. При него Веселина Китова и Александър Грошанов са били задържани от служители на СДВР - 01 РУ, в района на ул. "13-ти март". Срещу тях полицейските органи са започнали бързо производство за хулиганство (извършване на действия, грубо нарушаващи обществения ред). СРП е била уведомена за започналото в СДВР/01 РУП бързо производство още същия ден -19.12.2014 г., без да са докладвани данни за извършено полицейско насилие. Незабавно след постъпване на материалите (на 22.12.2014 г.) наблюдаващият прокурор е прекратил делото с мотива, че деянието на Китова и Грошанов не съставлява престъпление.

На видеото се вижда как петима униформени спират за проверка двойка на улица "13 март" в центъра на София. След това служителите на МВР удрят и двамата младежи и ги вкарват насила в полицейският автомобил. След като представят документите си, младежите водят кратък разговор със служителите на МВР. Внезапно един от тях удря шамар на момчето. По адрес на момичето пък полицаите започват да сипят обиди и псувни. След като тя им отвръща, няколко униформени се нахвърлят върху нея. Тя пада на земята и единият я рита. После я блъскат в задната част на паркирана кола и я тръшват на земята. Закопчават я с белезници и със сила я вкарват в служебния си автомобил. През това време момчето умолява полицаите да не бият приятелката му и получава още един удар от двамата пазители на реда, които го държат.

Румяна Бъчварова поиска бързи наказания за полицейското насилие на "13 март"

"Категорично осъждам всяка форма на насилие или прекомерна употреба на сила, както и ограничаването на човешките права. За справяне с ...

"Законът за полицията позволява да се употреби насилие при съпротива, но в случая няма съпротива и насилието не свързано със законни действия на полицията", каза пред Нова ТВ Марин Марковски. "В случая има извършени престъпления от полицаите, има нанасяне на лека телесна повреда, има елемент на обида с действие, защото не може при липса на съпротива да слагаш белезници", подчерта той.

Версията на МВР

От МВР съобщиха, че е установено, че видеоклипът е от 19 декември миналата година. Патрул на Първо РУ бил изпратен на ул. "13 март" по сигнал за възникнало сбиване и нарушаване на нощната тишина. При пристигането си на адреса, служителите заварили жена и мъж, които се карали на улицата. Полицаите предприели действия по установяване на самоличността на двамата. Документ показал само мъжът, младата жена отказала да представи личната си карта. Двамата били отведени в полицейското управление, където е установена самоличността на жената. Извикан бил и екип на Пътна полиция, който да тества задържаните за алкохол. При жената дрегерът отчел наличие на 1.59 промила, а при мъжа - 0.53 промила. По случая веднага било образувано бързо производство за хулиганство.

Установени са полицейските служители, заснети във видеоклипа. Работа по дисциплинарната проверка продължава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com