Прокуратурата се отказа от обвинението за мобилно подслушване срещу Цветанов

13627
Прокуратурата се отказа от обвинението за мобилно подслушване срещу Цветанов
Снимка: БГНЕС

Държавното обвинение се отказа от обвинителната си теза за мобилното подслушване срещу бившия вътрешен министър и настоящ депутат на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Информацията беше потвърдена от един от наблюдаващите прокурори Чавдар Ангелов. По думите му отказът е факт по простата причина, че с последното изменение на Закона за МВР от юни миналата година е изменен текст от закона, който казва, че вменените на тримата директори на СДОТО престъпления се явяват криминализирани единствено по време на война, бойни действия или при мисии в чужбина. В случая на Цветанов това не е налице и тъй като има една императивна разпоредба в НК, според която по-благоприятният закон задължително се прилага в полза на подсъдимите, ние изпълняваме закона и пледираме за оправдателна присъда, обясни обвинителят

САС изчаква с решението за четирите години затвор за Цветанов

Софийският апелативен съд отложи решението си за присъдата на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по делото за отказ от използване...

Делото срещу Цветанов и трима бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов, се гледа в момента на втора инстанция, в Софийския апелативен съд (САС). То беше спряно заради депутатския имунитет на Цветанов в 43-тото Народно събрание.

Кацаров, Костов и Иванов са обвинени, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. Според прокуратурата те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.

Срещу Цветан Цветанов има три дела в съда. Другите две стигнаха до втора съдебна инстанция – Софийски апелативен съд. Там те започнаха и приключиха в рамките на един ден. Очаква се произнасяне на съда. Едното от тях е за отказаните СРС-та, по което Цветан Цветанов чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та. Второто дело, по което се чака произнасяне е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на БОП Велико Търново Орлин Тодоров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com