Прокуратурата ще изяснява обстоятелствата, довели до наводнението в Мизия

23352
Прокуратурата ще изяснява обстоятелствата, довели до наводнението в Мизия
Снимка: БГНЕС

Във връзка с наводнението в гр.Мизия и след самосезиране от страна на Районна прокуратура Оряхово, е разпоредено извършването на предварителна проверка, възложена на органите на ОД на МВР-гр.Враца, съобщиха от районната прокуратура.

Полицията трябва да събере достатъчно данни за извършено престъпление по текст от НК за причиняване на наводнение по непредпазливост. Проверката е възложена да бъде извършена спешно до следобедните часове на 6 август.

Ще бъдат изяснявани обстоятелствата, свързани с причините за настъпилото наводнение, в т.ч. ще бъдат установявани промените в речното корито на р.Скът, състоянието на язовирите на територията на община Мизия. За нуждите и целите на извънпроцесуалната дейност ще бъдат снети сведения от компетентните длъжностни лица, както и ще бъде изискана и анализирана нужната информация от Напоителни системи ЕАД, Басейнова дирекция по управление на водите - Дунавски район - гр.Плевен, Национален институт по метеорология и хидрология - филиал Плевен и др.

Не природата е виновна, други са

За 44 дни десет тежки наводнения – това е равносметката от лятото на 2014 година за България досега. Наводнения, които взеха чове...

Според Виолин Крушовенски, кмет на Мизия, земеделец собственоръчно е разрушил дигата на реката, за да направи пробив и да помогне на оттичането на водата.

"Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове", заяви Виолин Крушовенски. Приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза още кметът на Мизия.

Андрей Ковачев, съпредседател на „Зелените” изрази мнение, че "можеше град Мизия да не изглежда по сегашния начин, но заради това трябваше да има различно управление на реките. Вчера един човек много точно го каза – горе по течението има изкуствени диги и заради тях, които пазят земеделската земя, става голяма вълна, след като реката се превръща в канал и стигне ли водата до равното, идва и приливът."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com