Прокуратурата започва незабавна проверка по сигнала за КТБ

21041
Прокуратурата започва незабавна проверка по сигнала за КТБ
Снимка: БГНЕС

По заповед на главния прокурор Сотир Цацаров прокуратурата започва незабавна проверка по сигнал на БНБ. Това съобщиха от самата институция. Преди минути пък гуверньорът на БНБ Иван Искров потвърди, че става въпрос за кражба на над 205 млн.лв.

В късния следобед на 9 юли управителят на БНБ депозира до главния прокурор сигнал, придружен с копия от множество документи. В сигнала се посочва, че предишния ден БНБ е уведомена от квесторите на "КТБ" АД за извършено на 19.06.2014 г. (ден преди квестурата и поставянето на КТБ АД под особен надзор/ неправомерно теглене от трезора на банката на необичайно големи суми:

93 139 500 евро

23 657 575 лева

45 000 щатски долара

Общата левова равностойност на взетите в брой от трезора на банката пари е 205 887 223 лв.

Получените от БНБ материали незабавно са приобщени към досъдебното производство, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД. Извършените до момента по сигнала на г-н Искров процесуално-следствени действия са следните:

1. Днес в гр. Созопол е задържан Орлин Русев – председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ АД, за когото са налице доказателства, че лично е разпоредил горепосочените суми да бъдат изнесени от трезора на банката и предоставени на трети лица;

2. Вчера като обвиняемо лице за извършено престъпление по чл.203 от НК /длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай/ е привлечена Маргарита Петрова – главен касиер на КТБ АД. Тя е извадила горепосочените суми от трезора в чували и ги е предала на трети лица. Спрямо Петрова е постановено задържане до 72 часа и в този срок ще се изготви искане до съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража";

3. Разпитани са изключително голям брой свидетели, иззети са документи и записи от охранителни камери, назначени са графологична и техническа експертизи;

4. Към момента се извършват активни процесуално-следствени действия, в това число се провежда оглед на трезора на КТБ АД и се подготвят документи за призоваване по реда на международната правна помощ на Цветан Радоев Василев.

По отношение заявлението на г-н Иван Искров от днес, че докладът на одиторите за прегледа на активите и пасивите на КТБ, ще бъде внесен в прокуратурата.

Към настоящия момент докладът все още не е постъпил в прокуратурата. Незабавно след получаването му той ще бъде приобщен към делото, касаещо дейността на банковия надзор на БНБ по отношение на КТБ АД, като екипът от прокурори и следователи, работещи по това дело, ще анализират констатациите и изготвят план за спешни действия по тях.

Припомняме, че по-рано днес бившият министър на културата Вежди Рашидов подаде сигнал в прокуратурата срещу банкера Цветан Василев. В него се казва, че Василев е откраднал крупна сума от КТБ, като е транспортирал парите с личния си самолет. Вътрешният министър Цветлин Йовчев също заяви, че в КТБ са се извършили сериозни престъпления.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com