Прокуратурата започва проверка по твърдението на министър Ненчев за предложен подкуп

4323
Прокуратурата започва проверка по твърдението на министър Ненчев за предложен подкуп
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата започва проверка на твърдението на министъра на отбраната Николай Ненчев, че му е предложен подкуп във връзка поддръжката на МиГ-29, съобщиха от Прокуратурата.

Днес вестник "Сега" публикува интервю на министъра на отбраната  със заглавие "Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29". В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти“ при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Военният министър се оправдава с КТБ, фалиралата банка е с постоянни синдици

Парите за нови изтребители и модернизация на армията отидоха за решаване на проблема КТБ. Това каза при посещението си в Шумен минист...

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Той коментира също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност.

До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп, въпреки задължението за това на всяко длъжностно лица, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК, казва от прокуратурата.

С оглед изложеното от министъра на отбраната за отправено към него предложение за подкуп, Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления започва проверка. В хода й ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и относно оферти за поддръжката на авиационна техника във ВВС, съобщиха от прокуратурата.

Предмет на проверка ще бъдат и твърденията за отправени заплахи, с оглед евентуално престъпление по чл. 144 ал. 3 вр. ал. 1 НК /закана с убийство/, извършено спрямо министъра на отбраната.

Ангел Найденов: Недостигът на средства пречи на армията

Постоянен недостиг на финансови средства води до критично състоянието на въоръжените сили, което не означава, че да Българската армия...

В публикацията на в. "Сега" Ненчев казва: "Отказвам да подпиша и най-вероятно няма да подпиша договор с руската страна за около 80 млн. лв. за поддръжка на МиГ-29 до 2019 г. Правя го пак заради националната кауза. Това са 80 млн. от българските данъкоплатци." и по-късно коментира: "Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com