"Протестна мрежа" иска Цацаров да потърси отговорност на Искров за КТБ

27882
"Протестна мрежа" иска Цацаров да потърси отговорност на Искров за КТБ
Снимка: БГНЕС

Нов сигнал срещу гуверньора на БНБ Иван Искров внесоха в прокуратурата активисти на "Протестна мрежа". Със сигнала те искат да бъде потърсена отговорност на Искров за аферата "КТБ".

От неформалното движение задават седем въпроса, по които прокуратурата би следвало да извърши проверка. Копия от документа бяха изпратени и до министър-председателя Бойко Борисов и парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Брюксел с процедура срещу България заради икономиката

Европейската комисия (ЕК) започва срещу България процедура заради прекомерни макроикономически дисбаланси. Брюксел предприема аналогичн...

Според "Протестна мрежа" има достатъчно основание и по закон да се счита, че за краха на една банка отговорност носят както подуправителят, така и висшите управителни органи на БНБ – управител и управителен съвет. "Както знаем, срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев вече се води разследване и има повдигнато обвинение за престъпление по служба. Отговорните институции се опитват да ни убедят, че цялата отговорност се носи от него, защото управление "Банков надзор” било поверено на него", казват от "Протестна мрежа".

Според активистите схващането, че управителят на БНБ и управитeлният съвет нямат никакви правомощия и функции по отношение на една от основните дейности на БНБ, е правен, институционален и концептуален абсурд. Той обслужва невярната теза, че управителят на БНБ не носи никаква отговорност за провала на управляваната от него институция да изпълни най-важното си задължение – опазване сигурността и стабилността на банковата система, сигурни са от "Протестна мрежа". Просто казано - българските закони вменяват на управителя да контролира подуправителя на "Банков надзор" и дали той всъщност извършва надзор над банките в България.

"Протестна мрежа" припомня в сигнала си, че именно българската прокуратура е органът на съдебната власт, който осъществява надзора върху законността в страната и при наличие на данни за закононарушения и злоупотреби тя е длъжна да ги разследва и да привлече всички виновни лица към наказателна отговорност. „Призоваваме Ви да извършите това, което се следва по закон, както и да отговорите на очакванията на българските граждани всички виновници за разразилия се банков скандал с огромни мащаби да бъдат разкрити и наказателно преследвани с цялата строгост на закона“, обръщат се активистите към Сотир Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com