Проверки на асансьори в частни сгради може да има само след изричен сигнал

21213
Проверки на асансьори в частни сгради може да има само след изричен сигнал
Снимка: БГНЕС

Оповестената шумно проверка на асансьорите в цялата среда е на път да се окаже пълен провал, защото в жилищни сгради с частна собственост проверка може да се прави само след сигнал. Засега инспекторите от Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН) проверяват изцяло обществени сгради. Със задачата трябва да се справят 90 служители на агенцията, пише в. „Сега”.

Вчера в София бяха проверени асансьорите в обществена сграда и в два жилищни блока по жалби на обитателите им. Проверяващите не откриха сериозни нарушения. Единствено в блока в кв. "Надежда", в блок на ул. „Бели Дунав” се констатираха нередности - технически и в документацията. Асансьорът в този блок работи едва от миналата година, но дава много дефекти - засяда много често, в първите няколко месеца по няколко пъти на седмица в него се озовават блокирани хора. Поддържащата фирма се отзовава всеки път, но проблемите продължават, има "плашещи" шумове и вибрации, разказаха хората от блока.

След проверката инспектор Михаил Попов успокои хората, че асансьорът им е безопасен. Той обаче поясни, че шахтовата и кабинната врата не са захванати една за друга добре, поради което има опасност да се изкъртят кабинните врати.

Остава опасността за живота на пострадалата в асансьора жена

Остава опасността за живота на 41-годишната Мария Ваклинова, която преди ден пострада при падане на асансьор в столицата, каза д-р Дим...

Междувременно продължават да излизат подробности относно станалата преди два дни асансьорна авария на „Цариградско шосе” 103 в София. Само преди година едно от двете въжета на асансьора-убиец се е скъсало и е било подменено. Не е ясно как и защо тогава никой от техниците не е видял несъответствието. Нарушението не е забелязано и през 2012 година, когато под надзора на "НБ Лифтконтрол" "Витоша лифт" е направила основния технически преглед. Това поставя въпроса дали техническите прегледи не са чисто фиктивни, както твърдят запознати с бранша. Шефът на държавната агенция Стефан Цанков заяви многократно, че проверките се правят формално.

Софийската градска прокуратура е образувала разследване за причиняване на смърт и телесна повреда по непредпазливост. Делото се води срещу неизвестен извършител и все още е на много ранен етап. Ако някога разследването стигне до обвинения и съд, виновните за причинената смърт и телесна повреда могат да получат до 6 години затвор. Проблемът при тези дела обикновено е намирането на експерти, които на практика трябва да дадат заключение срещу колегите си. Делото за рухналия асансьор в АГ болницата "Майчин дом" например още се точи на първа инстанция. Не е изключено, докато се мотае по инстанциите, да изтече давността. Инцидентът, при който пострадаха 8 души, 6 от които жени в напреднала бременност, стана на 2 март 2010 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com