Работи се инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства

8823
Работи се инкриминиране на незаконния добив на подземни богатства
Снимка: Getty Images / Guliver

Работим за инкриминиране на случаите на незаконен добив на подземни богатства. Това каза заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков след съвместна среща при областния управител на област Перник Ирена Соколова, в която участваха също кметът Иван Иванов и представители на местната полиция.

Срещата бе организирана по повод обявеното бедствено положение в района на квартал „Рудничар”, град Перник, заради образувало се свлачище, съобщават от Министерството на икономиката и енергетиката.

Намаляват административните задължения на концесионерите при добив на минерална вода

Правителството даде съгласието си да бъдат изменени пет концесионни договора за добив на минерална вода от находищата „Хисаря&ldq...

По думите на Станков в най-близко бъдеще ще бъдат инициирани промени в Закона за подземните богатства, Наказателния кодекс и други свързани с тях нормативни актове. Законодателните промени ще позволят ефективно задържане на нарушителите, а не само съставянето на актове на хора, които нямат имущество. Заместник-министърът обясни, че се обмислят възможности за проследимост на продаваните въглища, като една тях е да се въведат сертификати или персонални номера на концесионерите, или задължения към складовете, които съхраняват добитите количества природни богатства, да разполагат с видеокамери с денонощен режим.

Според областния управител на област Перник Ирена Соколова днешният нещастен случай е илюстрация на проблем, трупан през годините и затова всички държавни органи трябва да се обединят за ефективното му разрешаване.

По единодушното мнение на участниците в срещата причината за инцидента в квартал „Рудничар“ в град Перник е осъществяването на незаконен добив на въглища. Подобен проблем с неразрешен добив на подземни богатства съществува и в Източните Родопи, от където се получават сигнали за незаконен добив на скалнооблоицовъчни материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com