Радиоактивна питейна вода в санданско село

10758
Радиоактивна питейна вода в санданско село
Снимка: Thinkstock

Радиоактивна вода в питейния водопровод на санданското село Кръстилци доказа изследване на Районната здравна инспекция в Благоевград. Проверката и лабораторните проби са направени по сигнал на жители от селото.

Резултатите и взетите мерки коментира пред БНР д-р Мария Станчева от РЗИ:

По радиологични показатели показва отклонения от изискванията на Наредба 9. По отношение на обща алфа активност и естествен уран. Има издадена заповед за спиране на водоснабдяването. Връчена е заповедта на кмета. Правени са неколкократно проверки след това. Установява се веднъж, че водата е спряна, след това, че водата пак е пусната. И имаме наложени административни санкции на кмета на община Сандански.
Кметът на община Сандански Андон Тотев ще обжалва наказателното постановление в съда. Той твърди, че е направено всичко за предпазване на населението от радиоактивната вода и обвини жителите му в самоуправство.

Това, което твърдат от РЗИ-Благоевград не отговаря на никаква истина. След тяхната заповед ние веднага спряхме водопровода чрез отрязване на самите тръби. Второ, селяните си включват водопровода на самотек, посочи д-р Станчева. 

Жителите ползват вода от една чешма, която е годна за пиене. Кметът на Сандански ще осигури водоноски за селото. Той подложи на съмнения и резултатите от изследването на Районната здравна инспекция, тъй като според него урановата мина в близост до селото не работи повече от 35 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com