Рашидов осъди ареста на художника Петко Дурмана

98139
Рашидов осъди ареста на художника Петко Дурмана
Снимка: БГНЕС

 Министърът на културата Вежди Рашидов изрази възмущението си от публичното задържане на художника Петко Дурмана по време на откриване на изложба в Музея за история на София.

Ето и позицията на министър Вежди Рашидов:

"За" и "против" министъра на културата и културата на министъра

Обречени сме явно да се въртим в омагьосан кръг. За мен министърът на културата трябва да е технократ-милионер, който да знае какво ще ...

„Възмутителен е фактът, че български художник е задържан в храм на изкуството, където е естественото място на творците. Недопустимо е български автори да бъдат публично унижавани по този начин. Музеите и галериите са най-естественото място за творците и изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластени пазители на реда. Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството – вечно”.

Припомняме, че според НСО художникът Петко Дурманов се държал оскърбително и е ругаел полицейските служители, когато е да искал да присъства на събитие, на което е бил и президентът Росен Плевнелиев.

Изложбата е била в Музея на София (Минералните бани). Дурманов твърди, че е бил поканен от художник, участващ на изложбата, но през Facebook. На входа обаче проверявали за покани на хартиен носител, разказва Нова телевизия.

Опитах да обясня ситуацията – да се обадя на организатора на събитието. Настоявах да ме информират и тогава се появи служител на НСО, който ме помоли да излезе навън, заяви Дурманов пред Нова телевизия. Когато се появи служителят на НСО, започнах да снимам с телефона си. След като бях изведен навън, бях изолиран от двама полицаи от „Охранителна полиция”.

Следващата идея на Рашидов - голяма циркова зала

Министърът на културата Вежди Рашидов обяви, че следващата му голяма идея е София да се сдобие с огромна циркова зала, като вероятно на...

 

 

 

 

Брюксел с висока оценка за Вежди Рашидов

„Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипъ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com