Reuters: Цветан Василев е бил заловен. Прокуратурата: Нямаме официална информация

17872
Reuters: Цветан Василев е бил заловен. Прокуратурата: Нямаме официална информация

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев се е предал на полицията в Сърбия. Издадена е международна заповед за неговото арестуване по обвинение за незаконно присвояване. Информацията съобщи високопоставен източник от сръбското вътрешно министерство пред агенция Reuters.

Непожелалият да се представи източник потвърди, че Василев се е предал. Той добави: "Всички необходими процедури са в ход".

БНБ готова да преговаря с "Бромак" на Цветан Василев, с Оманския фонд и ВТБ за КТБ

БНБ е готова да седне на масата за преговори по отношение на КТБ и да си сътрудничи с оглавяваното от Цветан Василев дружество "Бромак"...

Василев е отрекъл обвиненията. Той смята, че съмнителните сделки, принудили много от вложителите да изтеглят влоговете си, са предмет на заговор на негови конкуренти.

Представители на сръбската полиция и на вътрешното министерство не направиха официален коментар, завършват от Reuters.

Пред Нова телевизия адвокатът на Василев Константин Симеонов потвърди, че клиентът му се е предал. Юристът коментира: "Той (Василев) не се е криел никога от властите. В момента, в който някой официално заяви, че ще го търсят в Сърбия, се взе решение".

Процедурата по европейската конвенция за екстрадиция е доста тромава, подчерта Симеонов. Според него всичко трябва да се случи по-бързо, но трябва да има разбиране от страна и на българските власти.

Към момента нямаме - поне ние, официална информация. Всичката информация, с която разполагаме е от медиите. Това каза наблюдаващият прокурор по делото "КТБ" Иван Гешев, след като сръбските медии съобщиха, че банкерът Цветан Василев доброволно се е предал днес на полицията в Белград, предаде БГНЕС.

Цветан Василев действа с Оманския фонд за КТБ

"Спасителите" на Корпоративна търговска банка (КТБ), които са представяни от консултантите от ЕПИК (EPIC), всъщност са водени от досега...

По процедура Гешев обясни, че ако приемем, че Цветан Василев действително се е предал, би следвала процедура по екстрадиция. Трябва да представят множество документи във връзка с искането за екстрадиция.

"Технологично трябва да постъпи официално съобщение от сръбските власти за това, че лицето е установено, с което се определя срок, в който да представим допълнително документи. Това е технологичен процес от минимум 18 дни", обясни наблюдаващият прокурор.

The ministry source, who declined to be named, told Reuters that Vassilev surrendered in Belgrade. "All appropriate procedures are under way," he said, without elaborating.

Vassilev, locked in a public feud with a rival at the time of the run on Corpbank, has repeatedly denied wrongdoing and blamed the deposit run on a plot hatched by his competitors.

Serbian police and interior ministry officials were not immediately available to officially confirm the report. Vassilev's lawyers were also not answering their phones.

Близнашки: Цветан Василев трябва да се прибере в България

България ще обсъди възможността да се обърне към сръбското правителство и да поиска екстрадицията на бизнесмена Цветан Василев. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com