Роми протестират в Пазарджик срещу аутопсия на момиче, има полиция

18377
Роми протестират в Пазарджик срещу аутопсия на момиче, има полиция
Снимка: БГНЕС

В района на МБАЛ-Пазарджик има достатъчно полиция, която да осигури обществения ред, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. Получихме сигнал от болницата, че има струпани няколко стотин души – близки, роднини, познати и съкварталци на момичето, което се удави в микроязовира. Те протестират срещу това на момичето да бъде направена аутопсия.

Веднага на мястото са изпратени екипи на полицията в Пазарджик, взети са всички необходими мерки, за да не се наруши обществения ред и да не ескалира напрежението. Представители на полицията и на „Съдебна медицина” разговаряха с близките и е постигнат консенсус по този случай.

Удавеното момиче в микроязовир край "Добра вода" е влязло да се къпе с мюсюлманско религиозно облекло

Шестте деца, пострадали при инцидента в микроязовир в местността „Добра вода” край село Дебръщица, бяха докарани по спешнос...

Напрежението спадна и в момента има малко хора в района на болницата в Пазарджик, каза също Стоянов. Той допълни, че не е възникнало напрежение между полицията и хората. На място са изпратени достатъчно полицейски екипи, за са бъде гарантирано спазването на обществения ред. Напрежение в момента няма, но екипите на полицията остават в района на МБАЛ-Пазарджик, допълни Стоянов.

По-рано бе съобщено, че около 1000 роми от Пазарджик, изповядващи исляма, се събрали в знак на протест срещу назначената от прокуратурата аутопсия на трупа на удавеното 19-годишно момиче.

Според близките, няма основание за аутопсия, тъй като става въпрос за нещастен случай. Аутопсията категорично противоречи на религиозните им закони. По думите на д-р Вълчев, близките са заплашили, че няма да приберат трупа на момичето, защото е осквернен при направената аутопсия. Ако близките откажат да приберат трупа, той ще остане за съхранение в моргата в Пазарджик. Въпреки изразеното недоволство на ромската общност, изповядваща исляма, аутопсията е извършена и резултатите ще бъдат предоставени на Окръжна прокуратура-Пазарджик.

Имало е засилено присъствие на КАТ – Пазарджик и Жандармерията.

Увеличават се опитите за телефонни измами

Повишена активност на телефонни измамници през последните месеци на територията на Пазарджишка област отчетоха на пресконференция от об...

„За 35 години практика като лекар досега не е имало прокурор, който да отмени аутопсия при съдебен случай”, каза още д-р Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com