САС ще гледа жалбата на Цветан Василев за 72 часа задържане

12668
САС ще гледа жалбата на Цветан Василев за 72 часа задържане
Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд (САС) ще гледа жалбата на Цветан Василев срещу отказ на Софийски градски съд (СГС) за разглеждане на искане за отмяна на прокурорско постановление за 72-часовото му задържане.

В края на миналата седмица градския съд на София остави без разглеждане това искане с мотива, че към онзи момент Василев не беше лишено от свобода лице и жалбата е преждевременно подадена. Така съдът прецени, че е недопустима доколкото искането за задържане не е изпълнено.

Тази седмица, във вторник, Цветан Василев се яви доброволно в полицията в Сърбия, а ден по–късно стана ясно, че Висшият съд в Белград му наложил мярка за неотклонение "домашен арест". Стана ясно и че Василев е предал паспорта си и е длъжен всеки ден да се разписва в полицейското управление по местоживеене. Той има и забрана да напуска страната. В официалната информация никъде не се споменава, че Цветан Василев е бил арестуван.

Драмата в КТБ започна през юни, когато банката беше поставена под особен надзор заради невъзможността да изпълнява своята дейност като финансова институция. Последваха противоречиви изявления от страна на регулатора в лицето на управителя на Българската народна банка Иван Искров, който първоначално твърдеше, че от КТБ липсват значителни суми. Впоследствие се оказа, че тази информация не отговаря на истината, което нанесе сериозен удар върху имиджа на централната банка.

На 28.07.2014 г. задочно прокуратурата обвини за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай Цветан Василев. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева. В същия ден за Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Той беше обявен за издирване и в информационната система на Интерпол, а в ареста не остана нито един от първоначално задържаните четирима души по делото КТБ.

Все още не са ясни резултатите от проверката на КТБ, която трябва да установи какви са действителните липси в банката. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров излезе с инициатива по КТБ, с което предизвика недоумение сред мнозинството икономисти и финансисти. Те са единодушни, че това не влиза в неговите компетенции.

В същото време един от основните акционери в КТБ - Оманският държавен резервен фонд, обяви намерението си да работи за разрешаването на проблемите в банката. На фона на неизвестността около КТБ, която преди кризата беше четвъртата по големина финансова институция в България, се засилва недоволството сред вложителите в нея. Хиляди клиенти на банката почти всяка седмица излизат по улиците в големите градове и протестират срещу бездействието на властите.

На 16 септември БНБ удължи специалният надзор на КТБ и "Виктория" с още два месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com