СГС пусна Орлин Русев с гаранция от 10 хил. лева

24490
СГС пусна Орлин Русев с гаранция от 10 хил. лева
Снимка: БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Корпоративна търговска банка Орлин Русев беше пуснат под гаранция от 10 хил. лева от Софийския градски съд (СГС). Това стана след заседание, което завърши в 2:00 тази сутрин, предаде БНТ. Заседанието продължи девет часа.

Русев е обвиняем за длъжностно присвояване на близо 206 млн. лева от КТБ.

Много малко вероятно е БНБ да казва истината за КТБ, смята Константин Проданов

„Много малко вероятно е, много малко възможно е кредитен портфейл за 3.5 милиарда да изчезне. Не си представяйте кредитните досие...

Освен изпълнителния директор на банката и главната касиерка Маргарита Петрова, обвиняеми са и главната счетоводителка Мария Димова плюс заместничката й Борислава Тренева-Кючукова. Мярката за неотклонение на Мария Димова от "задържане по стража" беше променена на "домашен арест", тъй като по-рано в заседанието нейният защитник представи медицински документи, че тя страда от тежко онкологично заболявание, което не позволява нейното оставане в ареста.

Русев и Петрова са обвинени в извършването на длъжностно престъпление, а Димова и Кючукова, че са ги подпомагали, като документално са заличили следите от присвоените 206 милиона евро. Вече не става дума и за изнасянето на парите в чували в нощта на 19 юни, срокът на присвояването, според обвинението, е започнал да тече през 2011 и е завършил на 19 юни 2014.

Решението на съда подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд като заседанието по делото е насрочено за 22 юли от 10 часа. Прокуратурата още не е решила дали ще обжалва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com