Шефът на полицейските синдикати намекна, че клипът с битото момиче е пуснат нарочно

10074
Шефът на полицейските синдикати намекна, че клипът с битото момиче е пуснат нарочно
Снимка: БГНЕС

Нито мога категорично да кажа, че е целенасочено, нито мога обаче да го отхвърля. Това каза председателят на УС на СФСМВР (бел. ред. - полицейските синдикати) Валентин Попов пред БГНЕС по повод разпространеното видео за полицейско насилие върху момче и момиче в София. Попов коментира дали това е кампания заради протестите на полицаите срещу пенсионната реформа.

"Не мога да кажа категорично: да, кампания е", заяви председателят на полицейския синдикат но напомни, че миналата година, когато полицаите протестираха през октомври, гръмна шумен скандал с младата дама от кв. "Лозенец", която се оплака от неправомерни действия от полицайка от IV-то РПУ (бел. ред. - Борислава Латинова). "Помните ситуацията онзи т. нар. обиск, който се оказа, че не се е състоял", каза Попов. Валентин Попов припомни и ситуацията и с близкия роднина на един от държавните ни мъже, при която се говореше за полицейско насилие. "Не бих казал, че е кампания не за друго, а защото не искам да обиждам вашата гилдия", подчерта Попов.

Той посочи, че може да изброи поне 2-3 потенциални цели. "Достатъчно е да спомена една – потенциална, подчертавам, за една потенциална възможност – създаване на нагласа: вижте ги тия и те се навират някъде в палатки и ще искат да се пенсионират по-рано – това е създаване на настроение. Би могло да има и такава цел – не казвам, че я има обаче, но това е една възможност, която не мога да задраскам", заяви Валентин Попов. Той добави, че може да се сети за поне още 1-2 такива възможности "някой по този начин може да си аргументира някои следващи, бъдещи действия". Синидикалистът подчерта, че всичко това е в сферата на хипотезите и на хвърлянето на боб. "Пък ние и чисто професионално и като синдикат не обичаме да се занимаваме с такава дейност: хвърляне на боб, имам предвид", каза Попов.

Припомняме, че от СДВР вече обявиха, че видеото е от 19 декември миналата година.

На въпрос за това дали има полицейско насилие във видеото, Попов призна, че не е успял да го изгледа, но му е било разказано достатъчно подробно. Попов е категоричен, че за да може да каже нещо и това нещо да е сериозно, видеото първо трябва да бъде изгледано наистина много внимателно. "По принцип ние винаги сме били противници на полицейското насилие и пак по принцип винаги сме твърдели, че тая тема се преекспонира в България", заяви председателят на УС на СФСМВР. "Да, няма да отрека, ние сме представителна извадка на тоя народ, след нас има много хубави хора, сред нас има и боклуци. Стои обаче въпросът: Защо те са търпени в системата тия боклуци", посочи Попов. Той припомни, че има и присъди срещу служители на МВР. Напълно е възможно в някои случаи да има превишаване на правомощията, обаче се санкционира по съответния ред. Да се хвърля петно върху целия униформен състав на полицията, или ако щете да включим всички служители на МВР в групата, е идиотизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com