Ще се търсят нови варианти за защита на границата с Турция

16384
Ще се търсят нови варианти за защита на границата с Турция
Снимка: БГНЕС

На 26 декември сутринта казах на Гранична полиция и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров да отменят операцията с живи патрули на най-проблемите участъци на границата с Турция. Това не означава, че цялата операция е отменена. Информацията съобщи на брифинг министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Той проведе среша с 6-те синдикални организации в МВР по повод смъртта на граничния полицай Асен Асенов от Свищов в катастрофата край с. Горно Ябълково и проблема с миграционния натиск на границата с Турция. Министърът заяви, че ще проведе среща по този повод утре и с премиера Бойко Борисов.

Новият вътрешен министър защити оградата по границата с Турция

Съоръжение по българо-турската граница би имало положителни ефекти. То ще насочи имигрантите към пропусквателните пунктове и ще огранич...

Вучков подчерта, че иска директорът на Гранична полиция (който по-рано днес подаде оставка) и главният секретар да му предложат нови варианти за операцията, информира БГНЕС.

"Става дума за безпрецедентна операция през последните 25 години на българската история. Такава операция не е имало и в Министерството на отбраната". С тези думи вътрешният министър определи операцията на МВР на границата с Турция. Това не е военно учение, а наподобяваща военна мобилизация, която и армията не е извършвала през последните 25 години като човешки ресурс и разходи. Тя се е стоварила само върху скромните възможности на МВР, оплака се Вучков.

Миграционният проблем на българо-турската граница е единият от най-сериозните проблеми пред МВР. Вторият е неотложната административна реформа, обясни министърът.

Той добави: "Имахме много анализи, работни групи и много срещи за границата с Турция. Към средата на декември се реши, че операцията, която се провежда на границата с Турция като форма и съдържание е изчерпана, затова решихме да предложим на Министерския съвет нова форма за ограничаване на миграционния натиск, признавайки, че МВР не може само да се справи с този проблем.

Връщат кучетата на браздата с Турция

Денонощни наряди с немски овчарки ще охраняват границата с Турция заради засиления емигрантски натиск, съобщиха от ГПУ - Свиленгад. Че...

3 доклада са били изпратени в Министерския съвет няколко дни преди инцидента с Асен Асенов. Акцентите в тях, обясни Вучков, най-общо са, че командироването на полицаи от вътрешността на страната до границата генерира огромни проблеми, те не са подготвени да се справят, а на територията на страната вътре оголваме полицейското присъствие. Идеята на тези 3 доклада е поетапно да се прекрати командироването на служители към границата.

Предлага се да бъдат назначени 700 служители на Гранична полиция на границата, които напълно да заместят полицаите, командировани от областните дирекции на МВР. Изграждане на 131 км преградно съоръжение със строги срокове и координиращ вицепремиер, план с мерки срещу миграционния натиск, обхващащ 2015 г., който не е само на МВР, а на ДАНС, МЗХ, областни управители и т.н., също са сред мерките, които посочи Вучков.

Предвижда се изграждане на нови пътища около 110 км, които да са през 5 общини, да бъдат успоредни на границата и които трябва да се осигурят, за да не се излагат полицаите на риск. Пътищата ще струват около 2,5 млн. лв., но компромис със сигурността на служителите на бива да има, категоричен бе министърът. Той посочи, че има уверението, че ще има отговорен вицепремиер за всички теми, които липсват в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com