Ще се върнат ли експерти от ДАНС в МВР, след като ще им понижат заплатите?

45040
Ще се върнат ли експерти от ДАНС в МВР, след като ще им понижат заплатите?
Снимка: БГНЕС

Връщането на ГДБОП в структурите на МВР едва ли се харесва на много от работещите в ДАНС. Причината - много по-високите заплати в ДАНС спрямо МВР. А ГДБОП предстои да бъде върната, след като по времето на кабинета Орешарски беше влята в ДАНС с идеята да бъде създадено "българско ФБР". Резултатът беше тромава структура и много забавени разследвания.

Пред "Сега" вътрешният министър Веселин Вучков обясни, че заплатите на идващите от ДАНС ще бъдат преизчислени по методиката на МВР. Тъй като в агенцията традиционно взимат почти в пъти повече, отколкото в МВР, това означава, че парите ще бъдат значително намалени. През лятото Вучков беше цитиран, че "в момента заплатите на един служител в ДАНС са над 2500 лв. на фона на трикратно по-ниските в МВР". През септември, като кандидат-депутат от ГЕРБ, той обясняваше в интервюта, че ГЕРБ ще изравни заплатите на МВР и ДАНС.

Промените в Закона за МВР минаха на първо четене

Народното събрание одобри на първо четене Законопроектът за измение и допълнение на Закона за МВР. Според него ГДБОП ще бъде изведена о...

През лятото бившият шеф на ГДБОП Станимир Флоров попита риторично: "Как ще върнем служителите в ГДБОП, при положение че сега в ДАНС получават много по-големи заплати? Кой ще е този, който ще си напусне добре платената работа в ДАНС и ще се върне в ГДБОП, за да работи много повече и за по-малко пари?!".

Преди два дни и зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов беше цитиран от "Фрогнюз", че възстановяването на ГДБОП ще е много трудно именно заради заплатите. "Много се надявам да намерим достойни хора и доказани професионалисти за ГДБОП, макар че сигурно ще имаме някакви затруднения. Наясно сте, че служителите в ДАНС са с доста по-високи заплати от тези в МВР. Уеднаквяването им може да се случи в средносрочен и дългосрочен план", обясни той.

Заплатите в ДАНС и в останалите спецагенции са секретни и това пречи да се добие представа колко пари чисто взимат работещите там. Знае се само основната заплата, както и коефициентът, по която тя се умножава. Основното възнаграждение се определя всяка година с бюджета. За 2014 г. то е 376 лв. В зависимост от заеманата длъжност в ДАНС тези пари се умножават по коефициент 2.1. Следва добавка от 2 на сто за всяка прослужена година, но не повече от 40 на сто. Плащат се също добавки за специфични условия на труд, извънреден труд, опасни за здравето условия на труд, както и за постигнати резултати. С изключение на извънредния труд обаче всички минават по секретни документи.

В МВР заплатите се определят по същия начин и служителите имат подобни добавки. Въпреки това обаче редовите полицаи рядко надхвърлят 1000 лв. заплата, дори при условие че имат достатъчно години трудов стаж за максималната добавка. Висшето професионално ръководство взима над 2000 лв.

Вучков: ДАНС не може да продължи да съществува в този вид

И прокуратурата е на мнение, че към този момент няма защо да бъде образувано досъдебно производство по казуса с изчезналия Петко Сертов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com