Старческите домове или къде да изхвърлим старците

52516
Старческите домове или къде да изхвърлим старците

Ако се замислим дали в България има все още някоя пазарна ниша, в която може да се прави бизнес – със сигурност ще се сетим за старческите домове. Имаме отрицателен прираст на населението – следователно всяка година се очакват все по-малко първокласници и все-повече кандидати за старчески домове. В България има десетки такива. Те се надпреварват да предлагат денонощни грижи и внимание, медицинско обслужване и грижи, снабдяване с предписани лекарства, домашен уют и социален контакт, хранене 4 пъти на ден... С две думи – достойни старини.

„Вяра, надежда, любов” се нарича Дома за стари хора в с. Станчев хан, на 12 км. от Трявна. Нито една от трите сестри обаче не се среща там.

Таванът на пенсиите пада, но само 3000 го прескачат

Близо 3000 ще са щастливците, за които догодина ще отпадне таванът на пенсиите. По данни на НОИ те ще получават средно 1100 лв. месечно...

Преди около 3 години собствениците на ипотекиран имот в с. Станчов хан решават да разработят бизнеса със стари хора. До този момент прекрасната старинна възрожденска къща работи като хотел. Запазено е автентичното обзавеждане, старинни предмети, фотографии с антикварна и историческа стойност. Прекрасен двор – 5 дка част от които в природен парк „Българка”... И от тук започва трагедията.


В Дома са настанени няколко възрастни мъже и жени с тежки заболявания и деменция. За всички тях се грижи само една болногледачка. Храната е оскъдна – доставя я собственичката на Дома – няколко тиквички за 7 души. Понякога салам, в който вече има червеи... Лекарствата, предписани от лекар не се купуват, а се заместват например...с аспирин, когато много се наложи. Памперси не се купуват, пералня няма. Мобилните телефони на пациентите са иззети и никой от тях няма възможност за комуникация с близките си.

Таксата е 500 лв на месец, а освен нея собствениците на Дома получават допълнително пари за памперси и лекарства.

През повечето време старците са заключени в къщата. На двора ги пускат много рядко, за да не ги виждат съседите. Не им се позволяват контакти с външния свят. Въпреки това в селото знаят какво се случва. Знае селският кмет, знае кметът на община Трявна. Знаят социалните служби, знае и социалният инспекторат.

Парите за пенсии свършват, казва НОИ

Проблемът с наличността на средства за изплащане на пенсии не се отнася само до бъдещето - той е напълно актуален и в момента, сочи нов...

Преди 2-3 месеца по сигнал на жени, работили като болногледачки в Дома, шефовете на социалните служби от Габрово и Велико Търново идват на проверка. Домът официално е затворен.

Само официално. Иначе продължава да работи. Старците са вътре, заключени и вмирисани, в очакване на смъртта. Всички институции в общината знаят какво и как се случва, но никой не предприема каквото и да е действие, за да изкара хората от там, въпреки че Трявна има добре уреден социален дом и дневен център за хора с увреждания.

Преди няколко дни по сигнали на граждани екип на една от националните телевизии засне материал за Дома. „Вонята вътре е страшна, хората са затънали в собствените си изпражнения...В хладилника имаше два развалени домата” – разказа оператора. –„Не мога да повярвам, че това се случва реално. Истински филм на ужасите.”

Пред камерата застават бивши болногледачки и описват ужаса, който самите те са преживяли, както и ужасната съдба, на която са обречени хората в Дома.

Оправданията на институциите звучат жалко и неуместно. Единственото, което са склонни да направят представителите на социалните служби е ...да се обадят по телефона на близките, за да ги информират... Според социалните тази работа не е тяхна, защото Домът е частен и собственикът трябва да си отговаря.

НСИ: Пенсионерите пътуват най-много в чужбина

Пенсионерите пътуват най-много в чужбина, показаха данните на НСИ от проучването за второто тримесечие на 2013 година.  Статистик...

Какво откритие – има частни и държавни животи!

За подобно престъпление, което продължава с години, за което са добре информирани институции от всякакъв ранг, което е „обществена тайна” ... дали би могло да се случи в друга държава?

Понякога на медиите се налага да вършат чуждата работа – телевизионният екип е подал писмен сигнал в Прокуратурата. Да видим дали и от там ще прехвърлят другаде топката.

Следва продължение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com