Страсбург осъди България да връща имоти на вдовицата на Самоковеца

14289
Страсбург осъди България да връща имоти на вдовицата на Самоковеца
Снимка: БГНЕС

Вдовицата на Константин Димитров-Самоковеца - Ангелина, и синът им Константин-младши осъдиха България в Страсбург.

Причината - държавата неправомерно е отнела от тях апартаменти и друго имущество по отменената Глава трета от Закона за собствеността на гражданите. Това е ставало по мъгляви правила в нарушение на гарантираното право на собственост, категорични са евросъдиите, пише "Преса".

България бе осъдена в Страсбург заради боя пред "Баня Башъ"

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по делото на Вели Караахмед. Той заведе дели срещу страната ни заради ...

Засега Страсбург е определил само 3000 евро обезщетение общо за неимуществени вреди както и 12 150 евро за такси и разноски. Съдът е дал 4 месеца срок на България да предложи на Ангелина и сина й адекватна компенсация за отнетите имоти. Ако няма споразумение, Евросъдът ще определи справедливо обезщетение. Вдовицата на Самоковеца иска държавата да плати равностойността на отнетите имоти - общо над 860 000 лв.

Константин Димитров-Самоковеца бе застрелян на 6 декември 2003 г. в Амстердам. По това време съпругата му Ангелина била бременна със сина им, който се ражда през 2004 г.

Още докато Самоковеца е жив, през 2001 г. прокуратурата започва срещу него и Ангелина производство за отнемане на нетрудови доходи по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите. Тя даваше възможност за конфискация, стига да се установи разлика между разходи и законни приходи, без ограничения във времето. А уличените сами трябваше да доказват, че са чисти пред закона. През 2002 г. обаче преписката е прекратена, понеже Димитров е внесъл в хазната установената разлика. Но през 2004 г. столичната окръжна прокуратура подновява производството и внася в съда иск срещу Ангелина и сина й за отнемане на два апартамента - в София и във Варна, вила в Боровец, парцел в София, офис, гараж и мазе близо до Зоопарка в столицата, както и джип "Тойота Ленд Круизър". Според обвинението те били придобити с нетрудови доходи, изкарани между 1990 и 1999 г.

Съдът на три инстанции уважава искането. Така са конфискувани апартамент във Варна, оценен на 71 800 лв., имоти в София за 601 400 лв. и др. Отделно Ангелина Димитрова плаща на държавата 178 815 лева и още над 14 000 лева разноски.

Пловдивчанин съди България в Страсбург

Мъж от Пловдив заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург. Георги Шушутев съди държавата, че у нас няма единни стандарти при...

Жалбата до Евросъда е подадена през 2009 г. Законодателството трябва да е ясно, предвидимо и да защитава от произвол, напомниха евросъдиите. В конкретния случай не е така - Законът за собствеността на гражданите е позволявал претенциите на държавата да не се погасяват по давност и от "заподозрените" могат да се искат доказателства за доходи с години назад без "разумно ограничение във времето". И без ясни стандарти как става това по време на икономическа криза и галопираща инфлация. Освен това прокуратурата коренно си е променяла позицията, а съдилищата са правили противоречиви изводи. Срещу Ангелина Димитрова у нас се водеше и дело за контрабанда и пране на пари. През 2012 г. тя бе окончателно оправдана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com