Страшно - до 100 тона мини на ден са стигали до Горни Лом почти без охрана

15050
Страшно - до 100 тона мини на ден са стигали до Горни Лом почти без охрана
Снимка: БГНЕС

Страшните разкрития, последвали миналогодишната трагедия в Горни Лом, когато при взрив на цех в завод „Миджур” загинаха 15 души, следват едно след друго.

Най-новото е следното – до 100 тона мини дневно са минавали от Гърция до завода в Горни Лом. Информацията беше потвърдена от директора на Националната следствена служба Евгени Диков пред БНТ.

Готви се рестарт на завод "Миджур"?

В района на завода за боеприпаси край село Горни Лом, който се взриви през есента миналата година, се извършват различни дейности. Инфо...

Разследването на трагедията в Горни Лом до момента показва, че от средата на юли миналата година броят на доставените мини рязко се е увеличил. Причината – забавяне на изпълнението на договор с гръцките служби. Всеки ден на граничния пункт Кулата са пристигали по 4-5 камиона с експлозиви. Те били ескортирани от кола на гръцката военна полиция, пожарната и полицията. У нас обаче били посрещани от двама пенсионери. Става въпрос за пенсионирани полицаи, с „по един пистолет на кръста и автомобил без отличителни знаци”.

Боеприпасите са минавали през някои от големите градове на страната – Сандански, Дупница, Монтана, Враца. Оказва се обаче, че според Наредбата за транспорт на взирвоопасни вещества тези 100 тона мини не са нарушение. „Просто е позволено по пътищата на България, магистралите да се движат по 21, по 42 включително до 100 тона мини без каквито и да е обозначителни знаци. Аз не мога да приема, че една табела с надпис взривоопасно на първия автомобил води до някаква сигурност при транспортирането на тези мини”, обясни Диков.

По данни на разследващите малко преди трагедията, работна смяна от 12 души е трябвало да утилизира по 8 000 хиляди мини на ден, което е извън всякакви норми за безопасна работа. От следствието работят и по версията за грешка при самото изграждане на завода. До момента обаче е доказано по безспорен начин, че взривът не е бил умишлен.

Пълен архив на събитията в „Миджур” и последствията вижте ТУК!

Военният министър не се ангажира кога ще бъдат обезвредени мините от "Миджур"

Няма изгледи проблемът с опасните и невзривени 190 614 противопехотни мини от завода „Миджур" до Горни Лом да бъде решен скоро. П...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com