Стрелецът от Лясковец е заловен, притежавал е законно четири пушки

39020
Стрелецът от Лясковец е заловен, притежавал е законно четири пушки
Снимка: БГНЕС

Операцията по залавянето на 53-годишния Петко Савов от Лясковец е приключила. По последна информация, Петко Савов е ранен и беше откаран с линейка от мястото на инцидента, охранявана от пет полицейски коли.

Образувано е следствено дело, това каза говорителят на ОДМВР-Велико Търново – Марияна Христова.

Мъж стреля по хора в Лясковец, убит е полицай*

Мъж  стреля по хора от дома си в Лясковец. По информация на МВР е убит един полицай, а други два служители на реда са ранени от ри...

Междувременно в пленарната зала министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев каза, че Петко Савов е притежавал законно оръжие – две карабини и две ловни пушки. За ловните пушки е имал разрешително, което е изтекло през 2012 година.

На 12 март директорът на СОУ „Максим Райков” сигнализирал, че Петко Савов Петков е заплашил да използва оръжие срещу ученици. Образувано е досъдебно производство.

На 13 март във Върховна касационна прокуратура е взето решение да се действа, тъй като от 2011 година Савов не излиза от дома си, агресивен е към околните и се изключил от социалния живот. Храна носела майка му.

Взето е решение да се действа неотложно, като на 13 март е изготвен план, който е утвърден от главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. В полунощ днес, 14 март  започва инструктаж на отряда, а в 4:00 часа сутринта се прави втори инструктаж в присъствието на окръжния прокурор. И на двата инструктажа е имало психолози.

В 06:00 часа операцията започва, като спецчастите са призовали Петко Савов Петков с викове: "Полиция, предай се", да се предаде. Петков стреля, ранени са двама полицаи от рикошети, след което полицаите се изтеглят.

Бареков поиска оставката на Йовчев заради Лясковец

Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев. От ефира на TV7 той заяви, че ...

Впоследствие Савов казва, че ще се предаде и веднага след това стреля отново, убивайки служител на отряда за борба с тероризма (СОБТ).

Към 10:00 часа полицията подготви втора акция срещу Петко Савов, който откри огън в Лясковец. Убиецът, който застреля един полицай и рани още двама, се бе барикадирал на първия етаж в сградата, в която живее.

Спрени бяха токът и газоподаването. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров отиде на място, районът беше отцепен. На мястото са пристигнали бронирани машини, пожарна и линейки.

Четирима психолози разговаряха със стрелеца в Лясковец. Хората, които живеят в съседните сгради, около кооперацията, където се намира стрелецът, бяха евакуирани. Живеещите в самата триетажна кооперация са били евакуирани на третия етаж, предаде Фокус.

53-годишният мъж е стрелял с ловна пушка. Трагедията се случи по време да специализирана акция на полицията, започнала в 5:30 ч. сутринта. Савов заплашвал директора на близкото училище, тъй като децата вдигали прекалено много шум и пречели на него и на майка му.

Нямало подадени жалби срещу Петко Савов

Няма подадени жалби срещу психично болния Петко Савов Петков в Лясковец. Това каза Ивелина Гецова, кмет на Лясковец. „Жалба има ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com