Съдии от апелативния спцесъд не издавали присъди три години

7455
Съдии от апелативния спцесъд не издавали присъди три години
Снимка: Thinkstock

Съдии от апелативния спецсъд три години не са постановявали присъди. Освен това отменяли решенията на първоинстанционния съд, без да има нарушения по делата. Това съобщи на отчета на спецсъда за 2014 г. председателят му Георги Ушев, предаде "24 часа".

Той даде пример с дело, в което той бил съдията. Постановил 15 г. решетки за двама души за отвличане и рекет и 11 г. за съучастника им. Групата похитила двама и поискала откуп от 400 хил. лева. “Това не е всичко. Единият бе излежал 20 г. за убийство. Другият го задържаха с европейска заповед за арест в Испания, а третия така и не го хванахме и го съдихме задочно”, поясни Ушев.

Какви ли са четирите процента, които се доверяват на съдебната ни система - сигурно съдиите

Така заместник-преседателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева коментира състоянието на съдебната система в България. Това ст...

“И защо? Апелативният спецсъдия върна делото, защото прокурорът бил заинтересована страна. Това не е моето разбиране за правосъдие”, сподели Ушев. Той се оплака и от малкото зали - само 4 за 16 съдебни състава. “Парадоксално е, но нямаме зала за съхраняване на веществени доказателства и ги пазим в архива”, допълни Ушев. А томовете за някои дела се пазели в гардероби и шкафове.

172-ма са осъдените за м.г. в спецсъда, който гледа дела срещу организирани престъпни групи, 40 са оправданите. Образувани са 1915 дела, а подписаните разрешения за СРС са 1011. 40 искания били отказани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com