Съдия Ченалова се оттегли от делото "Белведере"

21146
Съдия Ченалова се оттегли от делото "Белведере"
Снимка: БГНЕС

Скандалната съдийка Румяна Ченалова си е направила отвод от делото за фалита на "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада", около което в последните седмици се развихри дори дипломатически скандал. Това показва справка в електронното деловодство на съда.

Оттеглянето на съдийката, срещу която тече и дисциплинарно дело по казуса, е поискано в петък от "Белведере дистрибуция". Адвокат Здравка Угринова, която представлява фирмата, обясни пред "Правен свят", че отводът е поискан, защото "съдия Ченалова демонстрира предубеденост по предмета на делото. Ние сме още в много ранен етап - размяна на книжа, нито са събирани доказателства, нито е изслушана експертиза. С изявлението при изслушването от Етичната комисия на Висшия съдебен съвет съдия Ченалова показа, че няма как да е безпристрастна и непредубедена". В момента тече проверка и на синдика Панайот Велков, назначен от Ченалова. Адвокат Угринова настоява за оттеглянето и на целия градски съд заради позицията му по казуса, публикувана на сайта му. Според адвоката тази позиция показва предубеждение на целия съд.

Проверяват съдия Челанова след сигнал на френския посланик

Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския град...

Ченалова си е направила отвод заради дисциплинарното дело срещу нея, за да няма никакви съмнения в безпристрастността й, обясниха от съда. И допълниха, че отводът на всеки съдия следва да бъде индивидуален. Това означава, че новият докладчик ще решава дали да си направи отвод. Ако всички съдии откажат да гледат делото, Софийският апелативен съд трябва да реши в кой друг окръжен съд да изпрати казуса. Адвокат Угринова обаче смята, че ако съдиите се оттеглят един по един, това ще забави много процеса.

24 съдии от СГС вчера напомниха, че продължават да настояват за проверка на ръководството на ключовия съд. Повод за съдийския бунт беше скандалът около делото "Белведере", заради който френският посланик каза, че в системата има "гнили ябълки". В понеделник те писаха до ВСС, до представителството на Европейската комисия и до парламента. Преди две седмици 15 магистрати от СГС и 26 техни колеги от Софийския районен съд настояха за оставките на шефката на градския съд Владимира Янева и двете й заместнички, които доскоро единствени се занимаваха с разпределянето на делата - Петя Крънчева и Богдана Желявска. Поискаха и пълна проверка на дейността им.

Съдиите-бунтари държат ВСС да излезе със становище за ефективността и компетентността на управлението на СГС. След като изслуша Янева и заместниците й миналата седмица, съветът единствено отправи препоръки за системата за разпределение на делата. Съдиите смятат, че доброто администриране на съда и авторитетът на правосъдието зависят основно от начина, по който управляват председателят и заместниците му.

След отвода на Ченалова делото вчера е разпределено отново и се е паднало на съдия Пламен Колев. Разпределението е направено не от шефа на Търговското отделение на съда Иво Дачев, а от Богдана Желявска, която ръководи гражданските съдии. От СГС обясниха, че причината е, че Дачев е в отпуск.

Ченалова: Нямам лични контакти със синдика Велков, но той е различен

За мен синдикът Панайот Велков е различен. Неговата работа не е толкова формална, той е много активен, той живее в тези дружества. Така...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com