Съдия-докладчикът по делото срещу Цветанов си направи отвод заради родствени връзки

10280
Съдия-докладчикът по делото срещу Цветанов си направи отвод заради родствени връзки
Снимка: БГНЕС

Съдия Надежда Трифонова си направи отвод по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради отказаните специални разузнавателни средства (СРС-та). Това стана само няколко часа, след като бе случайно определена за съдия-докладчик по него.

От Апелативния съд на София съобщават, че съдия Надежда Трифонова, която компютърната система на съда определи днес за докладчик по върнатото за ново разглеждане наказателно дело срещу Цветан Цветанов, се отведе от случая, предаде БГНЕС. При това положение за разглеждане на делото ще бъде определен нов съдебен състав.

Избраха новите съдии по делото на Цветанов

Софийският апелативен съд разпредели новия съдийски състав, който ще преразгледа делото на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за ...

В 10.00 часа на 24 юни делото отново ще бъде публично разпределено в Софийския апелативен съд (САС).

В разпореждането за отвод на съдия Трифонова, тя е записала, че след като се е запознала с материалите по него се оттегля поради родствени връзки. "Основание да направя тези изводи ми дават следните факти: Намирам се в много близки родствени отношения (сестри сме) със съдията, постановила присъда по частно наказателно дело, разгледано в Пловдивския районен съд, страна, по което беше настоящият подсъдим Цветанов.

Както по време на процеса, така и след това, се правиха изключително негативни коментари и безпочвени инсинуации за обективността при разглеждането на това дело, за безпристрастността на съда, неоснователно се внушаваше политическа намеса. Широките публичните коментари, носещи в по-голямата си част негативен смисъл, нападките към сестра ми и отправените обвинения в пристрастност и липса на обективност при провеждането на съдебното следствие и особено с оглед финалния му резултат, ме поставиха в твърде неприятна ситуация, провокирала въпроси от страна на колеги и близки. Това ме мотивира да преценя, че съмненията в безпристрастността на сестра ми, ще се дадат повод и за съмнение в моята безпристрастност в друго дело срещу същия подсъдим", пише съдия Надежда Трифонова.

В заключение тя казва, че "настоящият процес, който е натоварен с изключително високи обществени очаквания, несъмнено поставя и по-високи изисквания към приложението на чл.29, ал.2 НПК, каквито могат да се изведат от решението на ВКС, с което е отменено въззивното решение постановено при първото разглеждане на делото от САС".

Съдия от ВКС по делото "Цветанов": САС не решавал пристрастно

"Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправ...

На 19 юни ВКС отмени 4-годишната осъдителна присъда на бившия вътрешен министър от февруари тази година на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда от стадия на съдебното заседание.

През февруари тази година САС призна Цветан Цветанов за виновен по обвинение за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване срещу три лица и бе осъден на 4 години "лишаване от свобода" при първоначален "общ" режим, както и забрана за заемане на длъжност в държавната администрация за срок от 5 години.

ВКС уважи жалбата на Цветан Цветанов срещу решението, с което е потвърдена осъдителната присъда на Софийския градски съд. Върховните съдии приемат, че е нарушено правото на подсъдимия да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно процесуалния кодекс. Решението е подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

В особеното си мнение съдия Жанина Начева заявява: Не мога да се съглася и с нито един от аргументите, на които се основава мнозинството, за да приеме като легитимно и обективно оправдани съмненията на подсъдимия относно безпристрастността на въззивния съд. "Неприемливи намирам и аргументите, че Софийският апелативен съд не е успял да се дистанцира от различни внушения; че сам е направил внушения чрез използваните изразни средства в мотивите на решението; че е отправял директни обвинения и това подсказвало да се е чувствал лично засегнат от публични изказвания на подсъдимия като политик по повод разследвания", казва тя.

Адвокатът на Цветанов: САС е осъдил клиента ми защото е бил "лично засегнат"

Не е осигурен безпристрастен процес на клиента ми. Така адвокат Менко Менков коментира решението на Върховния касационен съд (ВКС) отно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com