Съдът беше принуден от закона да влезе в услуга на Цветан Цветанов

13581
Съдът беше принуден от закона да влезе в услуга на Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Заради депутатски имунитет, СГС спря делото срещу бившия вицепремиер Цветан Цветанов за незаконно подслушване. Припомняме, че вчера, отново заради депутатски имунитет, беше спряно делото за хулиганство срещу Волен Сидеров.

Самият Цветанов, чрез адвоката си Менко Менков, поискаха делото да не бъде спирано. Оказа се обаче, че отказът от имунитет на Цветанов няма правна стойност, тъй като не е направен в Народното събрание. Цветанов е подал декларация, че се отказва от имунитета си пред съда.

Адвокатът на Цветанов: С автомобилите за подслушването не е могло да се подслушва

"Категорично мога да кажа, че кечърите, за които има повдигнато обвинение срещу моя клиент Цветан Цветанов, не биха могли да бъдат из...

Освен Цветанов, обвиняеми са още бившите директори на Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" в МВР Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Цветан Цветанов е обвинен, че като министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинените му директори на СД "ОТО"-МВР Кацаров, Костов и Иванов да извършат престъпление – да не изпълнят задълженията си по защита на класифицираната информация и разпоредбите на Закона за специалните разузнавателни средства. От действията му са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР. Деянията на Цветанов са съставомерни по чл. 285, във връзка с чл. 387, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Цветанов вече чу една оправдателна присъда и една осъдителна присъда. Софийският градски съд го осъди на 4 години затвор. Присъдата е само на първа инстанция.

"Няма да искаме да бъде прекратено делото срещу клиента ми Цветан Цветанов заради имунитет, нямаме никаква полза от това. Ще търсим оправдателна присъда". Това заяви преди старта на делото адвокат Менко Менков пред ПИК.

Председателят на съдебния състав обяви, че Цветанов вече е народен представител и като такъв вече разполага с имунитет.

Делото за подслушване срещу Цветанов продължава

В Софийски градски съд (СГС) продължава третото дело срещу бившия вътрешен министър по времето на ГЕРБ Цветан Цветанов. По него той е...

"Новопридобитият имунитет на обвиняемия, не позволява срещу него да се води дело", подчерта съдията. Той възприе тезата на прокуратурата, че декларацията, с която Цветанов се отказва от имунитета си няма правна стойност.

"Искам бърз и справедлив процес", каза на излезане от залата Цветанов. Той обясни, че не е явил на делото за клевета, което води срещу него Мирослава Тодорова, защото не е бил редовно призован и помоли медиите да не правят некоректни внушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com