Техническа неизправност е довела до катастрофата край Калояновец, смятат от КТ “Подкрепа”

16723
Техническа неизправност е довела до катастрофата край Калояновец, смятат от КТ “Подкрепа”
Снимка: БГНЕС

Машинистите от Пловдив заплашиха ръководството на БДЖ, че ще спрат работа, ако не получат по-добри условия на труд. Липсата на пари според тях е предпоставка за инциденти, съобщи БНТ.

От КТ “Подкрепа” в Пловдив твърдят, че лошото състояние на инфраструктурата е причина за тежкия инцидент край гара Калояновец, а не човешка грешка. По думите им има разминаване в системата за безопасност.

След приключване на проверките от синдиката ще настояват да се изследва цялата железопътна инфраструктура, за да няма други пострадали. Пътническият влак дерайлира по маршрута София-Варна при гара Калояновец на 12 юли. При инцидента загина единият от двамата машинисти, а десетки пътници пострадаха.

От синдиката са убедени, че има разминаване в светлинните сигнали преди катастрофата. Зеленият сигнал за скорост от 100 км е последван от друг за намаляване на скоростта на 40 км само 250 метра преди отбиване на композицията. Освен това устройствата, които трябва автоматично да забавят влака са произведени от две различни фирми.

Според Иван Балталийски – “Безопасност и здраве при работа”: "Не може един да прави тези устройства, които са по пътя, а други тези, които са в машината, защото когато утре едното с другото устройство не сработи нали вината чия е? Почват двете фирми да си прехвърлят вината."

Участъкът в този район е ремонтиран, но има стара стрелка, което подкрепя теорията за недобро състояние на трасето, коментираха още от синдиката.

Рязък сигнал довел до катастрофата край Калояновец, твърди оцелелият машинист

Нова версия за дерайлирането на влака София-Варна край гара Калояновец беше разказана тази сутрин в ефира на Нова телевизия от колега н...

Иван Балталийски добява, че то е трябвало да бъде сменено. Ново, заедно с отремонтирания участък за 100 км., а всъщност то е било устройство от старите жп линии там, което е факт.

От синдиката препоръчват надигащото се недоволство на машинистите да не се превръща в стачка, а в отказ да се работи заради лоши условия на труд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com