Тежките престъпления намаляват, леките растат главоломно

33559
Тежките престъпления намаляват, леките растат главоломно
Снимка: БГНЕС

С около 5% са се увеличили престъпленията в България през миналата година. Това отчете Центърът за изследване на престъпността в годишния си анализ.

Нарастват главно по-леките престъпления - взломните кражби и кражбите на дребно от автомобили, а най-масови са телефонните измами. Има обаче спад при тежките престъпления – убийства и кражби на коли, предаде bTV.

Наркотрафикът тормози България

Тревожно увеличение на престъпленията като цяло се отчита в България, сочи доклад на Евростат, обхващащ периода 2004 – 2010 годин...

Масово хората, които са станали жертва на престъпление, не се оплакват в полицията. Експертите отчитат най-големия спад в жалбите досега или ръст на така наречената „латентна престъпност”. Най-рядко жалби подават хората от северните, централни и югоизточни райони на страната. Оттам подчертават, че има сериозно разминаване между техните данни и цифрите на МВР.

„Имаме висока латентонст – необявяване на извършено престъпление. Ако в Европа става въпрос за 40%, тук говорим за 60 -70%”, казва Тихомир Безлов от организацията.

По повод засиления бежански поток от центъра отчитат, че е възможно да се очаква нарастване на определени престъпления, свързани с оцеляване и осигуряване на препитание - като измами и дребни кражби, включително на хранителни продукти от магазини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com