Термобарични снаряди са се взривили в Иганово

5021
Термобарични снаряди са се взривили в Иганово
Снимка: БГНЕС

Всички експерти твърдят, че понеже термобаричните снаряди, които са се взривили, не са цяло изделие, това предполага и малка сила на взрива. От тази гледна точка и взривът не е толкова силен. Това заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Взривовете в Иганово продължават

В 10.30 ч. се чу нов взрив от складовете в района на село Иганово, съобщи БГНЕС. Над завода се виждат и пушеци, като възможната причин...

Вятърът е много силен в района и затова не може да се пусне дрон да облети мястото. Взривът не е толкова силен, колкото предишния, повтори Петров. Помещението, където са били боеприпасите е било запечатано. Намерението на ръководството на завода е било днес да започне да работи отново.

Директорът на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев отказа да коментира инцидента в Иганово. Той каза, че не е имало хора по време на взрива. "Има следствие, нека да си извършват следствените действия", добави Стоенчев. Каза и че на много мисли го навежда това, че двата инцидента се случват в рамките на месец.

По-рано на мястото на инцидента пристигна и главният секретар на МВР Георги Костов, който заяви, че се работи по всички хипотези във връзка с взривовете в Иганово. На въпрос на БГНЕС това включва ли версията саботаж, Костов отговори, че не се изключва нищо. Няма опасност за населението и няма данни за замърсяване на въздуха.

В 10.30 ч. се чу нов взрив от складовете в района на село Иганово. Над завода се виждаха и пушеци, като възможната причина за тях бе бавното потушаване на пожара заради ураганния вятър, който духа в района. Отделно от вятъра, явно и взривовете още не са приключили.

От МВР уточниха, че в района на цех 835 на завода са възникнали няколко вторични пожара, които своевременно са погасени от екипи на ГДПБЗН. Сигурността в района е обезпечена от полицейски патрули. Остават затворени за движение участъците от подбалканския път и железопътната линия. Няма опасност за населението и не се налага евакуация. Критичната ситуация е под контрол. На място са сапьорни части от СОБТ и Българската армия. Окръжна прокуратура-Пловдив е образувала досъдебно производство във връзка с инцидента.

Хората в Иганово: Сега няма кой да обвинят за взривовете, защото е нямало работници

Свикани са кризисните щабове на място в Иганово, както и в Карлово и Сопот заради взривовете, станали тази сутрин в складовете за боепр...

Хората от селото разказват, че взривовете са започнали около 7 ч. сутринта, но към 8 ч. е бил най-силният, който е пръснал осколки от сандъците почти в цялото село. Хората си го обясняват с това, че вятърът ги е разнесъл из селото. Още от първия взрив жителите на Иганово са разбрали, че се случва нещо, защото въпреки че в района се взривява постоянно, тъй като има учебен военен полигон, те твърдят, че могат да направят ясна разлика между взривовете от полигона и взривове, различни от това. Достъпът до селото е невъзможен. Автомобилите се отклоняват по обходни маршрути. Към мястото на инцидента се отправиха и няколко бронирани военни автомобила.

Около 7.11 часа тази сутрин в ГДПЗН е получен сигнал от охранител на производствен цех на площадка в Иганово. Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи сутринта, че е запалена продукция, изнесена след първите взривове. По думите на Лукарски, инцидентът се е случил точно в деня, в който заводът е трябвало да започне работа.

Припомняме, че нови взривове в Иганово бяха чути тази сутрин. Днешните взривове задействаха веднага извънредни мерки. Районът от Кърнаре до Анево все още е отцепен, децата от началното училище в Иганово са разпуснати, около 70 души са се евакуирали сами.

В четирите почивни дни до тази сутрин в складовете и цеха в Иганово не е имало хора, освен охраната. Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март тази година. Единственото сигурно е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди на складова площадка. Това каза преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко точно са били, установява проверка. За целта трябваше да се съберат и изчислят всички оцелели парченца.

Паниката в селото на 21 март вечерта беше голяма, но пострадали в склада нямаше. На работа тогава са били само двама пазачи, които също са оцелели. Има много въпросителни около първите взривове, на мястото няма кратер. Според директора на ВМЗ Сопот инж. Иван Стоенчев, снарядите са гърмели подобно на не добре затворени компоти. Една от версиите за първите взривове е саботаж.

Лукарски: Не се изключва версията за саботаж при новите взривове в Иганово

Не се изключва версията за саботаж за взривовете, които станаха рано сутринта днес в склада за боеприпаси в Иганово. Това заяви министъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com