ВКС разглежда делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване

11189
ВКС разглежда делото срещу Цветанов за длъжностно присвояване
Снимка: БГНЕС

На 18 юни състав на Върховния касационен съд (ВКС) ще разгледа наказателно дело срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за длъжностно присвояване.

Делото в четвъртък ще се гледа по протест на Софийска апелативна прокуратура срещу решение на Софийски апелативен съд, с което е потвърдена присъда на Софийски градски съд, с която  подсъдимият Цветанов е признат за невиновен по обвинение за длъжностно присвояване за улесняване на което е извършено престъпление по служба.

С протеста се изразява несъгласие с оправдаването на подсъдимия, като се иска отмяна на въззивното решение на Софийски апелативен съд и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобщават от ВКС.

Както беше съобщено по-рано съдия Даниела Атанасова ще гледа делото, избрана чрез случайно разпределение. Останалите съдии в състава, който ще гледа оправдателната присъда на бившия вътрешен министър, са Цветинка Пашкунова и Мая Тонева.

Цветанов замълча за Пеевски и връзка с ДПС, поздрави Станишев

„Изкуствено напрежение” заради изборите – така бившият вътрешен министър Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизи...

Припомняме, че в края на март Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на Цветанов по обвинението за длъжностно присвояване на 50 000 лева в полза на тогавашния шеф на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. Според обвинението бившият вътрешен министър през периода от 23 декември 2011 г. до май 2012 г., е присвоил пари от бюджета на МВР, с цел да набави облага за Орлин Тодоров. На него му е било платено трудово възнаграждение за времето на отстраняването му от длъжност и обезщетения по ЗМВР, в общ размер на около 50 000 лева.

Междувременно се чака решение на ВКС по друго дело срещу Цветанов. На 17 април Върховния касационен съд разгледа делото за 4-годишната осъдителна присъда срещу бившия министър на вътрешните работи във връзка с поставянето на шест пъти "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу Орлин Тодоров. ВКС имаше месец да се произнесе по делото за престъпление срещу правосъдието срещу Цветан Цветанов. През април адвокатът на Цветанов каза, че при евентуално потвърждаване на присъдата на Цветан Цветанов от ВКС защитниците му ще стигнат до Страсбург и сезират Европейския съд по правата на човека.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com