ВСС пусна поживо-поздраво Петьо Еврото

18266
ВСС пусна поживо-поздраво Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Следовател Петьо Петров, известен в обществото с прякора си Петьо Еврото, окончателно беше пуснат без никакви последствия от Висшия съдебен съвет. ВСС реши, че няма да започва дисциплинарно производство срещу Еврото по делото „Цонев„ Сантиров, Попов” заради изтичане на давностен срок.

Решението на ВСС означава, че няма пречка оставката на Петров да влезе в сила и той да си тръгне с близо 20 брутни заплати обезщетение – така, както е по закон.

ВСС не освободи Петьо Петров

ВСС не прие оставката на Петьо Петров като следовател в Софийска градска прокуратура. Разпределението на гласовете беше 12 гласа &bdquo...

Според Mediapool въпросът за изтичане на давността е много спорен. Мнозинството във ВСС сметна, че дисциплинарно производство не трябва да се образува, защото това е трябвало да стане още през 2010 година, когато случващото се по случая „Цонев, Сантиров, Попов” стана публично известно.

Тази позиция предизвика недоумение, защото, въпреки изнесеното в медиите, съдът можеше да реши, че в случая няма провокация към подкуп. Поради тази причина единственото издържано решение беше да се приеме, че давностният срок тече от 3 февруари 2015 г. тази година. Тогава ВКС окончателно обяви, че именно Петьо Еврото е опитал да вкара Цонев, Сантиров и Попов в корупционна схема, а не те него.

На 1 април изтича срокът, в който прокуратурата може да образува дело срещу следователя за провокация към подкуп.

Припомняме, че съдия Владимира Янева, която беше председател на Софийския градски съд (СГС) съвсем доскоро, също се размина с дисциплинарно производство след решение на ВСС. Това стана, след като ВСС я махна от поста ѝ и тя не обжалва. А решението дойде, след като премиерът Бойко Борисов публично посочи, че заради аферата "Червеи" Янева заслужава 400 години затвор.

Петър Сантиров е възстановен на работа, при това на по-висока длъжност

Висшият съдебен съвет (ВСС) възстанови на длъжност съдия Петър Сантиров. Преди две седмици той бе окончателно оправдан от Върховния к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com