Варненската прокуратура даде "пример" в борбата с кражбата на подписи за избори

15375
Варненската прокуратура даде "пример" в борбата с кражбата на подписи за избори
Снимка: БГНЕС

Точно днес обаче стана ясно, че един друг скандал, свързан отново с фалшификация на подписи, е намерил своя край. Логично или не Варненската районна прокуратура е решила да прекрати досъдебното производство срещу „Движение Нашият град” от Варна, за което се говори, че е партия на ТИМ, пише разследващият сайт „Биволъ”.

Пенчев е сигурен, че в България действа пазар за лични данни

Учудването на омбудсмана и бивш конституционен съдия Константин Пенчев от факта, че подписът му е бил откраднат за политическа кауза го...

Според официалната преписка от прокуратурата, след две години на събиране на свидетелски показания и графологични експертизи, е установено, че "в някои от листите, болшинството от имената са били изписани по групи от по 16 лица и подписите срещу имената им са били изпълнени от едни и същи лица". Разпитани са 400 души, но техните показания плюс експертизите се оказват недостатъчни случаят да влезе в съда.

Мотивите за спирането на производството са, че деянието е с "явно незначителна обществена опасност" и, че има "несъставомерност на това престъпление от субективна страна", тъй като у членовете и симпатизантите на партията, които са копирали лични данни и са фалшифицирали подписи "липсва умисъл и съзнание по отношение на целта - за ползване на инкриминиран документ и причиняване на вредоносен резултат".

Само срещу две партии все още няма официални сигнали за крадени подписи

Защо в Интернет има публични списъци с ЕГН-та на съдии, на магистрати, на всякакви хора, дори на омбудсмана? Тези списъци често са изго...

„Движение Нашият град” трябваше да вземе участие на местните избори във Варна през 2011 година, когато за пореден път мандат за кмет спечели Кирил Йорданов, който беше свален през 2013 година след самозапалването на Пламен Горанов. На 9 август, 2011 година, ЦИК махна регистрацията на „Движение Нашият град” заради недостатъчен брой подписи в подкрепа на партията. Проверката на ЦИК установява 5867 коректни записи за избиратели, подкрепящи регистрацията на партията. Съгласно чл. 89, ал. 3, т. 11 от Изборния кодекс са нужни не по-малко от 7000 избиратели.

След обжалване във ВАС ЦИК дава на "Нашият град" срок до 17ч. на 18 август, за да внесе липсващите подписи на избиратели. Те внасят подписите и на 23-ти август ЦИК възстановява регистрацията на партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com