Въжетата на асансьора-убиец е трябвало да са поне три, кълне се експерт

17559
Въжетата на асансьора-убиец е трябвало да са поне три, кълне се експерт
Снимка: БГНЕС

Технически надзор при грижата за асансьора-убиец от „Цариградско шосе” 103 е упраженен за последно на 6 април, 2012 година. Това обясни управителят на фирма „НБ Лифтконтрол” Максим Димитров, която отговаря за техническия надзор на съоръжението.

На въпрос дали техническият надзор е установил какви са били двете носещи въжета, Димитров отговори, че те са били еднакви. Имам съмнения, че е правен ремонт, за който не сме уведомени, добави той в сутрешния блок на Нова телевизия.

Проверки на асансьори в частни сгради може да има само след изричен сигнал

Оповестената шумно проверка на асансьорите в цялата среда е на път да се окаже пълен провал, защото в жилищни сгради с частна собствено...

Попитан защо за последен път е направен преглед преди две години, Димитров отговори, че наредбата вече е нова и технически надзор се осъществява не на една година, а на три години.

На въпрос дали е дезактивирана нарочно спирачната система на асансьора, за да не се викат фирми за ремонт, Димитров отвърна, че такова нещо никога не е твърдял.

Междувременно Илия Златанов от Асоциация на производителите и вносителите на асансьори заяви, че от 2007 година за няколко години е имало две фирми – и двете с основно име „Лифтконтрол”, които са отговаряли за техническия надзор на асансьорите в България. Това стана заради връзки в Инспектората на МИЕ – въпросният г-н Димитров е също един от тези връзкари. За всичко това сме уведомявали и полиция, и прокуратура.

Нямате представа за каква мафия говорим. Направи се схема за лицензиране на фирми по отношение на асансьорния надзор и се точеха пари, каза Златанов.

Фирмите, грижили се за асансьора-убиец, не дават документацията за ремонта му

Три от фирмите с пряка отговорност за трагедията на бул. „Цариградско шосе” 103 в София, при която вчера (19 август) заради...

Само неграмотен човек може да каже, че не трябвало да е добавят още две въжета и да станат четири при асансьора-убиец, категоричен беше Златанов. Евронормата е минимум три въжета т.е. да има девет пъти презапасяване, добави той. Председателят на ДАМТН Стефан Цанков обясни, че днес ще има проверка и ще се установи дали е трябвало въжетата да са повече според товароподемността. Днес ще разберем дали е деактивирана спирачната система в случая – има такива случаи, призна Цанков.

По думите на Цанков излезе, че за да е сигурен някой, че асансьорът в блока му е сигурен, трябва да се обърне директно към ДАМТН. Може да стане и чрез имейл – това задължение ни е заложено по закон, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com