Въжетата на асансьора-убиец се износвали бързо, отговорността е размита

20712
Въжетата на асансьора-убиец се износвали бързо, отговорността е размита
Снимка: БГНЕС

Фаталният асансьор в 12-етажен блок на „Цариградско шосе” 103, който уби човек и рани тежко втори, е бил закрепен с две въжета, вместо четири и тези въжета са се изнасяли твърде бързо по ролките. Това призна Янко Костов от „Витоша Лифт” – фирма, която се грижи за поддръжката на асансьора.

Костов призна, че въжетата в асаньора се изнасят много бързо и че е имало смяна преди една година. Той не можа да отговори защо след като това е установено, асансьорът е оставен така и не е направена смяна на ролки, за да не се изхабяват въжетата.

Лицензът на фирмата, поддържала убилия жена в София асансьор, не може да бъде взет

Безумие е, че не можем да отнемем лиценза на фирмата, която поддържа падналия асансьор. Въпреки инцидента, ще им напишем само акт. То...

Оказа се, че за асансьора се грижат цели четири фирми, две от които са надзорни – частна и държавна. Това беше потвърдено от Костов и от Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), в сутрешния блок на Нова телевизия. Цанков все пак уточни, че дейностите са две – ремонт и поддръжка. В случая с „Цариградско шосе” 103 надзорната фирма е „НБ лифт-контрол”.

Асансьорът-убиец е на около 50 години. На него трябва да се прави проверка на 10 дни, а има и отделен годишен технически преглед. Оказа се, че наскоро са дадени 20 хил. лева от живущите на „Цариградско шосе” 103 за ремонт на асансьора.

Преминахме в двете крайности – през комунизма поддръжката беше изцяло държавна, сега вече има огромен наплив на частни фирми, каза Цанков.

Десет години си говорим, а никой не вижда, че царят е гол. От десет години един инспекторат в Министерството на икономиката и енергетика (ДАМТН) действа като мафия в сектора, категоричен е Илия Златанов, Българска асансьорна асоциация. Надзорните фирми, одобрени от тази агенция, са на стари номенклатурчици. Държавен надзор на асаньори има само в „напредналите” България и Румъния. А тези надзорни фирми нямат нито експертиза, нито техника, каза Златанов. Преди г-н Цанков, ДАМТН се управляваше от мафията, уточни Златанов. Ходил съм при много адвокати и знаете ли какво казват - каквото каже Държавният технически надзор, това ще бъде, добави той.

Некачествен ремонт е причинил трагедията с асансьора в столицата

Основната причина за инцидента с падналия асансьор е скъсване на въжета на кабината, поради некачествен ремонт. Това заяви на пресконф...

Не може една чистачка във вход да получава 60 лева за работата си, а един асансьорен техник – 40 лева. Икономическата ситуация предполага компромиси. Не може да има компромис с проверките, подчерта изрично Стефан Цанков. Нашето предложение е да се пише лиценз, име на съответният човек, който ремонтира и поддържа, добави той.

Знаете ли, че в България асансьорите не се фактурират? А има и по-страшна бомба от асансьорите - ескалаторите никой не ги надзирава, завърши Златанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими