Върнаха на прокуратурата делото за убийството на Мастара

5810
Върнаха на прокуратурата делото за убийството на Мастара
Снимка: Thinkstock

Заради опорочени процесуално-следствени действия, за втори път, Бургаският окръжен съд върна на прокуратурата делото за убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов- Мастара. Престъплението беше извършено преди 13 години, а това е вторият съдебен процес по случая. Обвиняем като поръчител на убийството е соченият за бос на престъпната групировка СИК по морето Пламен Дишков-Кела, а подсъдим като съучастник е Тодор Неделчев-Недю, предаде националното радио.

Заради участието в наказателното производство на адвокат Гриша Витьов едновременно като защитник на двамата обвиняеми, бургаските магистрати го отстраниха от съдебния процес и върнаха делото на прокуратурата. Съдът прие, че има противоречие в интересите, каза адвокатът на родителите на убития Димитър Стаматов Камен Кънев.

В Бургас гледат делото за убития през 2002 г. Димитър Стаматов - Мастара

В окръжния съд на Бургас започва процесът за убийството на убития през 2002 г. бизнесмен Димитър Стаматов - Мастара, предаде БНР. 13 г...

"По материалите по делото безспорно се установява, че адвокат Витьов е бил защитник и на Пламен Дишков, и на Тодор Неделчев. Само това обстоятелство е достатъчно, за да бъде отменен, евентуално, постановен съдебен акт, поради което, според нас, съдът правилно прекрати съдебното производство и го върна на прокуратурата за отстраняване на тази нередност. От момента на привличането на Тодор, трябва да се повторят всички следствени действия с него, включително привличане, разпит като обвиняем, евентуално - участие на защитника при разпита на свидетели и други следствени действия и при предявяване на разследването", заяви той.

През 2013 година делото беше върнато за първи път на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Сега процесуално-следствените действия трябва да бъдат извършени отново.

9-годишният собственик на фирма за колбаси Димитър Стаматов, известен като Мастара, беше убит на 21-ви ноември 2002 година пред офиса си на бул.“Стефан Стамболов“. Прекият извършител на убийството Бойко Стоянов беше осъден на 20 години затвор. А през 2011 година задочната присъда на Пламен Дишков - Кела беше отменена и той получи правото на нов съдебен процес. Върховният съд отмени и наказанието от 16 години затвор на Тодор Неделчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com