Заради Цветан Цветанов България пак плаща обезщетение

14646
Заради Цветан Цветанов България пак плаща обезщетение
Снимка: БГНЕС

Заради непремерено изказване на Цветан Цветанов, България отново ще плаща, макар и малко. Става въпрос за решение на Европейския съд за правата на човека, което задължава страната ни да плати обезщетение на бившия полицейски началник Тони Костадинов.

Жалбоподателят ще получи 3600 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1500 евро за разноски, съобщи сайтът pravanachoveka.com.

Атака обвини съдия в политически поръчки заради присъда срещу Сидеров

Съдия Асен Воденичаров е назначен без конкурс в Софийския градски съд (СГС) и изпълнява политически поръчки на ГЕРБ. Това обявиха от &b...

Костадинов е бивш служител на националната полиция, шеф на полицията в Бяла Слатина. На 19 декември 2009 г. той е арестуван заедно с още девет души по подозрение, че принадлежи към организирана престъпна група. На следващия ден след задържането му началникът на Областната дирекция на МВР и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на пресконференция съобщават на медиите името на Костадинов като един от задържаните участници в организирана група за извършване на взломни кражби.

На това основание Костадинов подава жалба в Страсбург, а съдът приема, че пресконференцията се е провела, преди той да бъде изправен пред съд, за да му бъде определена мярката за неотклонение. Магистратите считат, че с оглед висшия пост, който е заемал, вътрешният министър е бил длъжен да предприеме необходимите мерки, за да не внушава на обществото, че Костадинов активно си е сътрудничил с престъпната група, извършвала банкови обири и грабежи в търговски обекти.

Правителството е опитало да оспори допустимостта на жалбата на Костадинов поради нейната преждевременност, тъй като процесът все още не е приключил. Той е бил признат за виновен от Пловдивския окръжен съд, но е бил освободен от наказателна отговорност и глобен с 500 лв. На втора инстанция е оправдан, в момента делото по случая е във Върховния касационен съд, но според източници от съда по отношение на Костадинов е влязла в сила оправдателната присъда.

Правителството е оспорило жалбата на Костадинов и поради възможността да заведе дело за клевета.

Работодателят дължи обезщетение за право на пенсия само при прекратен договор

Обезщетение за придобито право на пенсия се изплаща при прекратяване на трудовото или служебното правоотношение, а не заради самото п...

ЕСПЧ обаче е отхвърлил и двете възражения, позовавайки се на аргументите си по делото "Гуцанови". Само преди година и половина България бе осъдена да изплати на семейството на бившия соцдепутат Борислав Гуцанов 40 000 евро неимуществени вреди и 4000 евро като разноски. Тогава поводът отново бяха непремерени изказвания на бившия министър по кръстената от него операция "Медузи". По времето на първото правителство на ГЕРБ вътрешният министър имаше навика да кръщава полицейските акции с гръмки имена и лично съобщаваше кои са арестуваните по тях.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com