Адвокатът на Цветан Василев: Списъците са манипулирани с натиск от Пеевски*

5163
Адвокатът на Цветан Василев: Списъците са манипулирани с натиск от Пеевски*
Снимка: БГНЕС

Няма как Цветан Василев да се чувства добре заради Дамоклевия меч на прокуроската ни държава. Това заяви адвокатът на банкера Константин Симеонов.

Според юриста досега официално не е предявявано обвинение срещу Василев за безстопанственост. Обвинението било повдигнато още в края на миналата година, но прокуратурата не уведомила адвоката на банкера. От неговите думи излезе, че той е разбрал за обвинението от сайта на прокуратурата.

НАП проверява за разминавания в декларациите на публичните фигури с пари в КТБ

След поредните данни за влоговете на политици и магистрати в Корпоративна търговска банка (КТБ), Националната агенция по приходите (НАП...

Сигурно има допуснати грешки в управлението на КТБ, но че тази банка беше фалирана отвън мисля няма спор – с участието на прокуратурата много активно, каза Симеонов пред bTV. Липсват роднините на вицепрезидента Маргарита Попова, а синът ѝ и дъщеря ѝ имат над 1 млн. лева там – Константинка Попова и Евгени Танчев. Списъците излизат манипулирани и коригирани заради Делян Пеевски, заяви Симеонов. Не е проблемът, че в КТБ има пари, а дали са платени данъци за тях, подчерта адвокатът.

Вицепрезидентът Маргарита Попова отрече децата ѝ "да имат влогове в милиони" в КТБ. Не ме интересува работата на синдиците, кой какви влогове има в тази банка, знам какви са възможностите на нашето семейство, добави тя. Попова не пожела да коментира и колко пари е имал съпругът ѝ Йордан Попов в КТБ. По официални данни влогът му в КТБ е бил около 17 000 лева. Не познавам дейността на г-н Пеевски, не знам къде работи, какво работи, добави Попова.

Умишлено сега се изкарват имената на магистратите от КТБ и се насочва вниманието там. Но сумите са нормални, смята Симеонов, според когото „по онова време” КТБ била единствената работеща банка с по-високи лихви и затова хората си местили парите там.

В момента Цветан Василев не е богат човек. Възможностите му не са чак толкова големи, тъй като са блокирани и негови сметки в чужбина. Сега той живее под наем и няма охрана. В началото имаше охрана, дори от сръбската полиция, разказа Симеонов. Според него Сърбия е суверенна държава, а България не е и Европа не може да окаже натиск върху Белград за по-бърза екстрадиция на банкера на наша територия, както поиска Сотир Цацаров.

Синдиците показаха връзки между политици и чиновници и компаниите, свързани с КТБ

Вчера, 9 февруари, синдиците на изпаднала в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) обявиха последните списъци, които са зад...

Същевременно депутатът Десислава Атанасова, която беше председател на Временната комисия за КТБ, обясни, че вече има законодателни промени заради фалита на банката и тези промени давали плодове. По безспорен начин беше установено, че КТБ не е функционирала нормално и това е ставало с мълчаливото съгласие на много други институции. Къде е бившият гуверньор на БНБ (бел. ред. – Иван Искров), къде са подуправителите, сред които имаше такива, изтеглили парите си от КТБ часове преди затварянето ѝ (бел. ред. – Нели Кордовска), попита Атанасова, без да каже колко от подуправителите от времето на Искров всъщност и сега са в ръководството на БНБ. Тя не пожела да говори за "техническите грешки" на синдиците, след като стана ясно, че има огромни пропуски – например „Глас Народен” разбра, че има пет пъти повече пари в КТБ, отколкото са всъщност, а ЗНС уж имаше над 1 млн. лева, но при корекцията останаха 50 лева. Атанасова само напомни, че ГЕРБ нямали сметка в КТБ, докато например ДСБ има. Ако Радан Кънев беше станал председател на Комисията за КТБ, дали нямаше да е в конфликт на интереси, попита тя, визирайки сметката на ДСБ в КТБ - почти 280 000 лева според първия списък, а при коригирания сумата е 2 400 000 лева. Заради имената на много магистрати като вложители в КТБ се доказа, че това е банката на съдебната власт, завърши Атанасова.

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com