Автобусът на "Ентуртранс" бил пред разпад месеци преди трагедията

22320
Автобусът на "Ентуртранс" бил пред разпад месеци преди трагедията
Снимка: БГНЕС

Автобусът-ковчег на „Ентуртранс", който се обърна на автомагистрала „Тракия" и отне живота на 9 човека, е бил пред разпадане месеци преди трагедията. Шест месеца преди инцидента 55-годишната бургазлийка Стойка Георгиева, живееща в Канада, пада тежко и чупи рамото си заради прогнила стъпало в същия автобус. Когато по-късно обаче завежда дело, българският съд оневинява престъпната фирма и осъжда тежкоранената жена. Тя е загубила делото и в районния и в окръжния съд на Бургас. Сега смята да отнесе въпроса в Страсбург, където съдебната ни система вероятно за пореден път ще бъде изложена с абсурдно дело. Стойка Георгиева в момента изчаква Върховният касационен съд да се произнесе.

Историята започва от Бургас. На 10 септември 2010-година, Стойка Георгиева си купува билет за автобус на „Ентуртранс" от Бургас за София, о където трябва да хване полет за Торонто. Има „късмета" да пътува в същия този автобус убиец. „Спомням си, че се тресеше ужасно. Имах усещането, че ще се разпадне до София. Не знам как такива автобуси ги оставят в движение", разказва потърпевшата Стойка.

Финансова помощ за деца, пострадали при катастрофи

По традиция Националният дарителски фонд за подпомагане на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия, към Българския Червен кр...

Злощастният инцидент става, когато се опитва да слезе. Тя стъпва на последното стъпало, което се оказва разбито, но старателно покрито с гумена стелка. Гумата се огъва, жената полита напред, пада и чупи рамото си. Превързана отлита за Канада, където следва тежко лечение. Ръката й е обездвижена с шина цели 3 месеца. Стойка пише две писма на „Ентуртранс" с молба да съдействат за лечението й, но не получава никакъв отговор.

А разходите за лечението й са огромни. Тя се подлага на скъпа операция за раздвижване, физиотерапия и медикаментозно лечение след усложнението на състоянието си. Обидена от невниманието на родната компания за превоз на пътници, жената взима решение да се обърне към съда. Връща се в България половин година по-късно и завежда дело в Бургаския районен съд. Оказва се, че фирма „Ентуртранс" е застраховала само автобуса, но не и пътниците си. А развоят на делото е още по-болезнен, отношението още по-обидно, а ситуацията - абсурдна. Стойка губи първо в районния съд на Бургас, а после и в окръжния, където съдия Иван Дечев решава, че инцидентът е по вина на потърпевшата.

„Оказва се, че съм виновна, задето съм пътувала и слизала от автобуса. И как е възможно, след като стълбата е прогнила и това е опасност за всеки един пътник", потресена от развоя пита жената.

Стойка недоумява и за нещо друго. В съдът обявяват автобуса-убиец за изправен. „Как разбраха, че е изправен, след като той вече беше изгорял?! И как така година по делото за катастрофата изведнъж го обявиха за напълно ерозирал и разбит, а господин Ченгел бе осъден?! Един съдебен състав приема автобуса за изправен, а друг - за неизправен. Това са пълни абсурди в правосъдната ни система", смята Стойка.

Ден на траур в Университета по хранителни технологии в Пловдив

При тежка катастрофа вчера загинаха четирима студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив - всички те са били четвъртоку...

„При наличие на свидетел, на искова молба, на всички документи и моите неприятности, съдията реши, че господин Ениз Ченгел е спазил всички законови изисквания и правила. Ще съдя дори правосъдната система на България в Старсбург. Освен това как може транспортна фирма да превозва пътници, а да не ги застрахова?!", пита Стойка.

Жената ще трябва да плати разноските по делото, за което нито ще получи обезщетение за травмата в рамото си, нито ще получи извинение от компанията. Но очаква Върховният касационен съд да вземе различно становище, пише flagman.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com