Бъчварова: Създаваме специализирано звено за разследване на трафика на бежанци

5722
Бъчварова: Създаваме специализирано звено за разследване на трафика на бежанци
Снимка: БГНЕС

Създаваме специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежи за бежанци. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с българската позиция по бежанската криза в Европа, предаде "Фокус".

"Активно работим по ограничаване и разбиване на нелегалните мрежи, които контрабандират бежанци срещу заплащане. Тълкуваме тези престъпления като особено тежки", заяви Румяна Бъчварова.

Валери Симеонов не иска нови пунктове за бежанци

Против сме откриването на нови пунктове за бежанци, защото те се изграждат с пари на българските данъкоплатци. Това каза в ефира на Рад...

"България приветства усилията и новата общоевропейска политика за разпределение на бежанци", заяви също вицепремиерът. Тя допълни, че Европейският съюз трябва да намери решение за спиране на конфликтите, които застрашават живота на хората, които живеят в тях. "Необходима е ясна и категорична общоевропейска политика, която да отразява общата солидарност", смята Бъчварова.

България приема 500 новопристигнали бежанци

"Начинът на разпределение трябва да бъде максимално справедлив. България заяви, че ще приеме 500 новопристигнали бежанци", обясни още вицепремиерът. "Полагаме усилия да продължим добрия диалог с Турция и съседните държави, работи се за реализиране на договореностите, очакваме ратифициране на подписаното тристранно споразумение от Турция и Гърция", каза Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

Тя добави, че са внесли в НС предложение за повишаване наказателните мерки срещу каналджийството и трафика на хора.

Най-много откази за СРС по случаи с възможна престъпна група

Общо исканията за ползване на СРС в структурите на МВР през първите шест месеца на 2015 година са 1096, отказите – 131. Това заяв...

Бъчварова уточни още, че България ще настоява за унифицирани молби за международна закрила и въвеждане на единен статут на бежанец за целия ЕС.

Пред дни министърът на вътрешните работи също обърна внимание на въпроса с нужда от промени в законодателството. Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието "каналджийство", каза тя по време на работно посещение до ГКПП Малко Търново.

"Трябва да признаем, че опитите да се намери добре работещо европейско решение за бежанците, не дава задоволителен резултат", отбеляза обаче днес вицепремиерът и допълни, че трябва да се потърсят нови и ефективни решения. 

Не може в ЕС да имаме 28 различни политики по отношение на миграцията. Това каза от своя страна по време на днешния брифинг вицепремиерът Меглена Кунева във връзка с българската позиция по миграционната криза. "България има единна политическа позиция, това отразява и това какво мисли българското общество. Солидарност означава да откликнем. Оказва се че има страни, като Германия, които имат смелост да кажат, че не връщат бежанците", уточни Кунева.

Бъчварова: Нищо не пречи бежанският поток да се насочи към България

В момента могат да дойдат хора от всички страни, но основният поток е през зелена граница с Турция. Следим много внимателно границите с...

По отношение на все още липсващите евроструктури, България е на позицията, че такива трябва да се създадат. Кунева обясни, че България и Румъния заявяват и техническата си готовност за укрепване на Шенген.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com