Българска банка замесена в скандал с провалена обществена поръчка в Румъния

13267
Българска банка замесена в скандал с провалена обществена поръчка в Румъния

В потенциално голям скандал е на път да бъде сериозно замесена Първа инвестиционна банка (ПИБ). Става въпрос за случай в Румъния, при който обществена поръчка за доставка на олио и брашно за социално слаби завършва с „изчезнали“ 22 млн. евро.

Централно действащо лице в случая е фирма „Ви Ем Корпорейшън“, която печели търга с гаранция от 31 млн. евро, осигурена от българската банка. По документи собственик и управител на „Ви Ем Корпорейшън“ е Валери Милорадов Петров, твърди разследващият сайт „Биволъ“.

Горанов ограничи информация около КТБ и ПИБ с аргументи "закона и ЕК"

Кои държавни и/или общински дружества са имали банкови депозити в КТБ и кой орган, по какви критерии, е взел решение парите да отидат в...

С решение на Софийския апелативен съд (САС) ПИБ е задължена да плати гаранцията от 22 млн. лева на APIA* – Румънската агенция за разплащания в земеделието, която е организирала търга. В Румъния, на 5 октомври, бяха арестувани директорите на агенцията заради скандалния търг. Първа инвестиционна банка обаче обжалва плащането на гаранцията пред Върховния касационен съд (ВКС), защото парите не са постъпили по сметка на банката, както пише в договора с APIA. Под този договор не се е подписвал Петров – по негови думи. Вместо него се е подписал Веселин Лафчиев, който е създал и регистрирал „Ви Ем Корпорейшън“ с адрес в апартамента на майка си на ул. „Лъвски рид“ 6 в София, посочва „Биволъ“. Лафчиев е вече задържан, тъй като името му присъства в акта на румънската прокуратура. Отделно САС не се съгласява, че ПИБ трябва да плаща пари по други две дела - за 9 млн. евро и за 278 хил. евро, което пък се обжалва пред ВКС от APIA*.

Пред Actualno.com от „Биволъ“ обясниха, че „Ви Ем Корпорейшън“ има общо пет сметки – три в България, в ПИБ и 2 офшорни, в Кипър. Именно от Кипър е трябвало да постъпи авансово плащане към APIA за доставка на олио за социално слабите в Румъния на стойност 18 926 709 евро. Олио не е доставено, а парите ги няма.

Днес, 11 ноември, в клона на банката на пл. „Народно събрание“ 12, Валери Петров поиска достъп до всичките сметки на „Ви Ем Корпорейшън“. Петров го стори, като упълномощи за свой представител разследващия журналист от "Биволъ" Димитър Стоянов. От ПИБ обаче не позволиха достъп, тъй като трябва да проверят пълномощното, за което ще са необходими поне три работни дни. Стоянов съобщи за Actualno.com, че молбата за разглеждане на пълномощното е изпратена преди десетина дни, като разследващият журналист, който е посочен и за лице за контакт, сподели, че е учуден от дългия срок, необходим за проверка.

"Биволъ" вече публикува статия, в която разказа, че на 6 ноември Петров и Стоянов са ходили до клона на ПИБ на бул. "Александър Стамболийски", зад МОЛ София, за да види Валери сметките си. Достъп е отказан заради проверка от ПИБ, а Валери Петров е подал жалби до БНБ и Комисията по защита на потребителите.

"Биволъ" се подигра на БНБ, Министерския съвет и финансовото министерство

Сайтът за разследваща журналистика „Биволъ” буквално се подигра с БНБ, Министерския съвет и Министерството на финансите. Пр...

Историята с доставката на храни за социално слаби в Румъния според "Биволъ"

Според румънските прокурори начело на българската група в измамата е Иван Танев, син на бившия министър на земеделието Георги Танев. Той е издирван от Интерпол за данъчни измами и пране на пари. Неговата съратничка Мила Георгиева е арестувана в Белград и екстрадирана в България. Година по-късно тя отново е арестувана с обвинение, че е начело на организирана престъпна група, която МВР нарича "Килърите". Георгиева е дъщеря на Христо Кулишев, който беше начело на митниците по време на югоембаргото.

В обвинението на румънската прокуратура Мила Георгиева е посочена като партньор с Веселин Лафчиев и още трима българи -  адв. Снежинка Стойкова, Стефка Стоева и Николай Христов. Тези лица се явяват и като представители на "Ви Ем Корпорейшън" според документите в APIA, иззети от прокурорите.

*Информацията е коригирана

Класация определи най-добрите и най-печелившите банки в България

ДСК бе обявена за най-добрата банка в България за 2014 г. в класацията на Форум „Банки Инвестиции Пари“. Подреждането се б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com