Цацаров поиска Пенгезов и Петров да бъдат отстранени от длъжност

13625
Цацаров поиска Пенгезов и Петров да бъдат отстранени от длъжност
Снимка: БГНЕС

Отстраняване от длъжност на председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и на председателя на Военно-апелативния съд полковник Петър Петров е поискал главният прокурор Сотир Цацаров.

По-рано днес и двамата бяха обвинени в длъжностно присвояване на средства с цел облага за трето лице. Досъдебното производство е образувано още на 3 септември, 2010 година и първоначално е срещу неизвестен извършител. То е във връзка със сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Административен капацитет”, приоритетна ос І - „Добро управление”, подприоритет 1.5 „Прозрачна и ефективна съдебна система”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски социален фонд по бюджетна линия BG 051PO002/08/1.5 - 01, за изпълнение на проектно предложение с регистрационен номер С08 - 15 - 3/30.07.08г. - „Информационна система за прозрачност във военните съдилища”.

Дивизиева няма притеснения, но остава в отпуск до изясняване на случая с европроекта

Нямам притеснения, изпълнявала съм задълженията си професионално и законосъобразно. Вярвам в обективността и безпристрастността на ра...

Обвинението посочва, че осем лица, които са спечелели общо осем от девет обществени поръчки по проекта, всъщност са били в експертния екип на проекта. На 9 януари, 2009 година, Веселин Пенгезов, който е ръководител на проекта, е сключил с тях граждански договори за месечно възнаграждение без да проведе конкурс за избора им. Последвала проверка от Дирекция „ОПАК” и държавните експерти казали, че възнагражденията на IT специалистите са обект на процедура по реда и условията на Закона за обществените поръчки. Вариантите били два – или IT специалистите да се наемат на трудов договор, или да се проведе обществена поръчка. За това е знаела и Мария Дивизиева, директор на Дирекция „ОПАК” по това време и заместник-министър на държавната администрация. Нито един от вариантите не е минал – вместо това е взето решение да се изготви документация със задна дата, която да доказва, че са били проведени обществени поръчки и че IT-специалистите и IT-експертите са ангажирани след проведени процедури.

Възниква и проблем с бюджета по дейност 7 на проекта. Той е от 220 хил. лева и ако бъдел усвоен изцяло, средноаритметичната сума на процедура би надвишавала, макар и незначително, сумата от 50 000 лв., което изключвало провеждане на процедури по реда на законодателството за обществените поръчки. Така общият бюджет по дейност 7 бил разделен между петима експерти, като последният експерт встъпил по проекта малко преди същият да приключи, без да има каквато и да е нужда от него и той не е извършил никаква дейност по проекта. Това е направено с цел бюджетът по всяка от поддейностите да не надвишава 50 000 лв.

Веселин Пенгезов е заменен като ръководител на проекта на 8 юли, 2009 година от съдия Петър Петоков, шеф на Военно-апелативния съд. Той е обвинен, че е присвоил 42 217 лева като помагач на Пенгезов. Пенгезов пък е обвинен, че заради неговите действия не е могло да има потвърждаване на бюджетите на две дейности по проекта – 6 и 7, с бюджети съответно на стойност 182 560 и 220 000 лева съответно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com