Цацаров разпореди проверка на всички разрешителни за оръжия

10402
Цацаров разпореди проверка на всички разрешителни за оръжия
Снимка: БГНЕС

Случаят в Лясковец, при който миналата седмица барикадирал се в дома си мъж уби полицай, провокира реакция и у главния прокурор Сотир Цацаров. Той разпореди проверки на всички разрешителни за оръжия.

Ася Петрова: Натиск върху мен има заради работата ми като прокурор

Компроматната война срещу мен се води постоянно, като тя е агресивна и доста сериозна. През миналата година дори бях следена от автомоб...

Върховна административна прокуратура (ВАП), отдел "Надзор на законност", започва проверка на територията на цялата страна за спазването и прилагането на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ), съобщиха от прокуратурата.

В хода на проверката ще бъде изискана информация от Областните дирекции на МВР и районните полицейски управления за абсолютно всички лица, на които са издадени разрешения за притежание и носене на огнестрелни оръжия, независимо от основанията за това - лов, самоохрана и т.н. Ще се проверят и действащите срокове на разрешителните, както и наличието на огнестрелни оръжия и боеприпаси с изтекъл срок за съхранение, и спазването на служебните задължения от страна на службите КОС в цялата страна.

На главния прокурор ще бъде представен пълен списък на всички лица с разрешение за носене и съхраняване на огнестрелни оръжия, броя и вида разрешени огнестрелни оръжия, броя боеприпаси и основанието, на което са издадени разрешенията.

Проверката ще завърши на 25 април 2014 г. и резултатите от нея ще бъдат представени, ведно с предложение за по-нататъшни действия във връзка с притежанието на огнестрелни оръжия.

Цацаров: Ще бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Сидеров

Ще бъде внесен обвинителен акт по делото срещу Волен Сидеров. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, предаде &bdquo...

Прокуратурата е започнала и проверка по чл. 387 от НК - за неизпълнение на служебни задължения, срещу служителите от състава на ОД на МВР – Велико Търново и РУП – Горна Оряховица за бездействия и закононарушения както при издаване на разрешения за притежаване на огнестрелни оръжия от обвиняемия Петко Савов Петков (един ловен автомат, една ловна пушка и две ловни карабини), така и за действията, предприети във връзка с изтичане на срока на разрешителните.

Миналия петък Петков уби полицай при акция на органите на реда в дома му в Лясковец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com