Цацаров за случая "тефтерче": Едва ли ЕК ще се занимава с бележник

25972
Цацаров за случая "тефтерче": Едва ли ЕК ще се занимава с бележник
Снимка: БГНЕС

Едва ли Европейската комисия ще се занимава с кражбата на един бележник. Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на опасенията на правосъдния министър Христо Иванов относно кражбата на тефтерчетата на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов, пише сп. "Правен свят".

По време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) Иванов коментира, че това, което е поставил като проблем относно изчезването на тефтерчетата, е не просто самото изчезване, а самият подход към това важно дело. Този случай ще бъде поставен и от Европейската комисия в мониторинговия доклад. Наш дългосрочен приоритет е да генерираме ясно послание какво се прави по този тип дела, добави Иванов.

Първото заседание на правителството - в стил "Бойко"

По изключително интересен начин и с емоционален стил "Бойко Борисов” е протекло първото заседание на Министерския съвет вчера, 11...

По-рано днес, пред БНР, правосъдният министър коментира последните два скандала, свързани с кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов и сриването на системата за разпределението на делата в Софийския градски съд (СГС). Според него те са тежки медицински показатели за състоянието на правосъдната система.

"Едва ли е тежък медицински проблем това дело, след като прокуратурата успя да постигне осъдителна присъда (бел. ред. - на първа инстанция Златанов беше осъден на три години и половина затвор ефективно). Хайде да не коментираме доклада - той не се пише нито от мен, нито от вас, а от Брюксел", заяви главният прокурор. Той добави: "Знам, че докладът няма да е лесен, но не казвайте, че ще е изцяло негативен. Това значи да престанем да работим".

"Това, което казах, бе, че най-добрата подготовка за доклада е да работим заедно. Не мисля, че имаме разлика в това отношение", отговори правосъдният министър. В този момент членът на ВСС Галина Карагьозова посочи, че е предложила да бъде направена проверка на системата за случайно разпределение на делата в Софийския градски съд, заради случая с фалита на КТБ. Калин Калпакчиев, също член на ВСС обаче заяви, че не може да се въздържи да каже, слушайки разговора между главния прокурор и министъра, че свободата на мнение е аксиома и никой няма право да оспорва нечий критичен коментар.

След това Цацаров заявя: "Пази Боже, да критикуваме някой за това, че казал каквото мисли. Не съм тръгнал да говоря, че г-н министърът няма право на изявление. Напротив. Но когато трябва да се искат обяснения е добре да се направи очи в очи, аз съм тук на тази маса, а и не съм длъжен да слушам всички радиостанции". От своя страна Иванов посочи, че не е приел думите на Цацаров като опит да се ограничи правото му на мнение, а като част от дебат. "Никога не съм имал намерение да искам обяснение на главния прокурор, а и нямам такова правомощие", каза още Иванов.

В процеса на дебата стана ясно, че двете тефтерчета всъщност са доказателства по досъдебно производство № 9 от 2014 г., което бе отделено от първоначалното дело за скандалните записки. Именно по това ново дело, образувано на 14 януари 2014 г., са приложени оригиналните "бележници с цвят черен и бордо". Делата по случая "Златанов" са две - първото е лично срещу бившия шеф на КПУКИ заради престъпление по служба, а второто - да се установи кой стои зад инициалите Б.Б., И.Ф., Ц.Ц., Д.П. Точно по второто дело не е ясно какво ще стане с изчезването на тефтерчетата.

ГЕРБ подскочи: Кражбата на тефтерчетата на Златанов е "Костинброд 2"

За нас всички спекулации около кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов са просто изгода в "пореден сценарий". Това обяви партия ГЕРБ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com