Ченалова: Цацаров е наредил Цветанов да бъде осъден, а Янева е била близка с Пеевски

5627
Ченалова: Цацаров е наредил Цветанов да бъде осъден, а Янева е била близка с Пеевски
Снимка: БГНЕС

Осъждането на г-н Цветанов не беше случайно. Това заяви бившата съдийка от Софийски градски съд (СГС) Румяна Ченалова, която добави, че е заявявала вече това. Изтеклите записи на разговори между нея и председателят на СГС Владимира Янева станаха ивезстни като "Яневагейт". В тях става дума за търговия с влияние и намеса на изпълнителната в работите на съдебната власт.

"Главният прокурор, когато делото влезе в съда, заяви на г-жа Владимира Янева, че ако иска да остане председател на СГС, Цветанов трябва да бъде осъден", каза Ченалова в "Шоуто на Слави". 

Ченалова: Кмет води магистрати при Пеевски

Преди назначаването си, определени магистрати са били водени при депутата от ДПС и крупен бизнесмен Делян Пеевски. Това обяви уволненат...

"И трябва да ви кажа, че включително бях помолена да разговарям със съдията, на който бе разпределено делото, на което аз категорично отказах. Ако си спомняте, двете присъди на г-н Цветанов бяха прочетени в рамките на 2 или 3 последователни дни", каза съдията, цитирана от Клуб Z.

След оправдателната присъда на бившия вътрешен министър от съдия Любомиров, на следващия ден ДАНС е иззема записи от камери от съда и са извършили проверки, каза Ченалова. Припомняме, че на 26 май 2014 г. съдия Десислав Любомиров от СГС оправдава Цветан Цветанов, че е изплатил 50 000 лв. обезщетение на бившия шеф на териториалното звено „Борба с организираната престъпност” във Велико Търново Орлин Тодоров.

"Главният прокурор постави Владимира Янева в ситуация да избира - или да остане председател на СГС и Цветанов да бъде осъден, или да бъде оправдан и тя да си отиде", каза Ченалова.

Съдията заяви, че вече разбира Владимира Янева, която искала просто да се защити, когато - според по-стари изявления на самата Ченалова, й предлагала финансова помощ, само и само да не говори срещу главния прокурор по телевизията.

В близо едночасово интервю бившата съдийка, наречена от френския посланик Касвие Лапер дьо Кабан "гнила ябълка", разказа, че и тогава е искала да говори за тези неща, но нямало кой да я чуе. Освен това, познавайки Владимира Янева и виждайки начина на работа, начина на управление на СГС и контактите с главния прокурор, контакти с премиера, контакти с председателя на ВАС Герги Колев, системни близки ежеседмични контакти с членовете на ВСС, Ченалова е заявила, че няма на кого да каже. "Аз не мога да отида при главния прокурор и да му кажа: Г-н главен прокурор, аз знам, че вие сте извършил нарушение", допълни тя.

Ченалова: Всичко в записа от днес е вярно

Всичко в разпорстранените днес записи е вярно. Това каза бившият съдия в Софийски градски съд Румяна Ченалова, която около 10:00 часа т...

Запитана какъв е Делян Пеевски, че в един от записите, разпространени от сайта "Биволъ" се казва, че не минава назначение в съдебната система без негово одобрение, тя отговори, че по документи е никакъв. Всъщност, доколкото научила от медиите, е бил редови следовател. 

"Но той се оказа човек, който - дали сам или с определени съветници, е разбрал колко е важно да имаш медиен контрол, да контролираш съдебната система. Защото връзките на г-жа Янева с Делян Пеевски бяха много близки. Чести, може би в рамките на всяка седмица срещи", каза Румяна Ченалова. 

"Всеки ден българските граждани научават - как Делян Пеевски купил "Техномаркет", как сградата на bTV, как участвал в поръчката на за магистрала "Хемус", как "Химко"... Нищо не се случва. Не се образуват проверки, не се образуват досъдебни производства, или ако се образуват, те не се огласяват. Мисля, че българското общество до такава степен се е напрегнало в своя гняв, смятам че лидерите на съдебната система, какъвто е главният прокурор, дължат на това общества малко гласност", заяви в интервютото бившата съдия.

Ченалова даде пример със "страшната информация" за нейното издирване, публикувана на сайта на прокуратурата. "Кога прокуратурата ще каже, че срещу трима български политици в Лихтенщайн се извършва проверка за пране на пари?", попита тя. Ченалова пак обърна внимание на това, че прокуратурата трябва да провери доходите на Делян Пеевски, "позволяващи му да купува неща за милиони - за пране на пари".

За записите "Яневагейт" Ченалова отново заяви, че не е правела записите между нея и бившия шеф на СГС Владимира Янева. Тя не можа да отговори кой стои зад реализацията им. Относно как е разбрала за записите между нея и Янева, тя каза, че ѝ са се обадили и са я попитали как се чувства, предаде "Топ Новини".

Нов скандален запис: Борисов купил на любовница къща за 1,5 млн. евро

Пореден скандален запис от разговор между двете т.нар. "каки" - бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова, както и между неизве...

Съдията е разбрала по-рано днес за нови записи, публикувани в сайта "ПИК", в които е участвала и тя. Тя се пита защо би се обадила да разказва за неин разговор с някоя врачка точно на "ПИК", на "Труд" или на други медии, свързани с депутата Делян Пеевски.

По темата със скандалния SMS, изпратен на премиера Бойко Борисов по време на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), Ченалова смята, че е трябвало незабвано да бъде извършена проверка от членовете на Съвета. Според нея не може един служител да изпраща SMS-и до изпълнителната или законодателната власт и да проследява как някой излиза и се обажда на някого, а след това го разгласява чрез SMS, посочи тя. "Единици в този ВСС са хората, които открито коментират съществуването на лобита", отбеляза тя.

Припомняме, че Висшият съдебен съвет прекрати проверката по случая „Яневагейт“, като се позова на експертиза възложена от прокуратурата. Заключението от тази експертиза е, че записите са манипулирани. Членовете на Етичната комисия към ВСС решиха, че както Владимира Янева и Румяна Ченалова, така и всички споменати членове на съвета Ясен Тодоров и Димитър Узунов, както и Милка Итова, не са извършили нарушения. Същевременно независима експертиза, поръчана от сайта за разследваща журналистика "Биволъ", показва, че записите от разговорите на бившите съдии не са били манипулирани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com