Ченалова е привлечена като обвиняема по случая "Соло"

4704
Ченалова е привлечена като обвиняема по случая "Соло"
Снимка: БГНЕС

Румяна Ченалова е привлечена в качеството си на обвиняема по длъжностно престъпление по случая „Соло“. Деянието е разследвано от специализираното звено „Антикорупция“ при СГП.

Разследващите са установили, че в периода 20.03.2012 – 4.07.2012 г. в качеството си на длъжностно лице (съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС) Румяна Ченалова не е изпратила частния протест на Софийска градска прокуратура срещу определение на СГС, с което е отменена мярката „задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров. В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на същия – забрана за напускане пределите на страната.

Ченалова е имала 7-дневен срок, в който да изпрати на Софийски апелативен съд, като въззивна инстанция, наказателното дело по случая „Соло“, заедно с частния протест на прокуратурата, срещу отмяната на мярката „задържане под стража“. От нейното бездействие е бил облагодетелстван Илиян Тодоров, като е възпрепятствала взимането на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – забрана за напускане на пределите на България спрямо същия. От това са настъпили значителни вредни последици – увреждане на нормалното функциониране на дейността на съда, възпрепятстване на своевременното произнасяне на въззивната инстанция по исканията в частния протест за взимане на мярка за неотклонение и мярка за процесуална принуда – и това е довело до сериозно накърняване на авторитета на съда и разколебаване на доверието на гражданите в него, съобщават от прокуратурата.

По делото са разпитани свидетели, приложени са протоколи от извършени процесуални действия, приложени са справки, писма и други документи.

Спрямо Ченалова по това производство прокуратурата е взела мярка за неотклонение „Подписка“.

Иначе съдийката заяви пред репортерите, че е пратила сигнал до европейските институции за възможни престъпления на висши държавни служители. Ченалова отказа да уточни срещу кого точно и за какво е сигнализирала европейски институции, като добави единствено, че данните, с които разполага, са свързани и с магистрати.

Привикаха Ченалова в ДАНС, за да й повдигнат ново обвинение

Съдия Румяна Ченалова е призована в ДАНС, за да й бъде повдигнато ново обвинение. Часът на призовката й съвпада с часа, в който тя е ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com