Ченалова: Не съм дяволът, ще обжалвам, прокуратурата има огромна власт

5605
Ченалова: Не съм дяволът, ще обжалвам, прокуратурата има огромна власт
Снимка: БГНЕС

Не мисля, че съм дяволът на съдебната система, каза станалата скандално известна и вече уволнена съдийка Румяна Ченалова в ефира на bTV. Поради нечии интереси поради съчетаването на определени обстоятелства се получава така, заяви тя.

"Съдебната система има много дефекти, много грешки, много нерешени проблеми. Има много магистрати, които допускат или са допускали не по-малки грешки от тези, които се твърди, че аз съм допускала", каза още Ченалова.

Ченалова, която е разследвана заради случаите "Белведере" и "Дискотека Соло", беше тази седмица уволнена от Висшния съдебн съвет (ВСС). Решението на ВСС е основано на дисциплинарно производство, в което са обединени три предложения за налагане на наказание на Румяна Ченалова. Едното бе провокирано от изявление на френския посланик Ксавие дьо Кабан по повод казуса "Белведере" в края на миналата година. Според петима членове на съвета Ченалова е демонстрирала предубеденост в становището си по делото "Белведере", публикувано на сайта на СГС, което уронило престижа на съдебната власт. Тя е забавила администрирането на жалбите по делото за фалита на две дружества, дъщерни на френска компания "Белведере".

Дисциплинарното уволнение 

Решението за дисциплинарно уволнение приех спокойно, защото знаех, че ще е такова, каза Ченалова. По думите й знанието й се основава на поведението на Висшия съдебен съвет от започването на дисциплинарното производство.

От нов запис с Янева: Подслушвали са посолства

Бившият шеф на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева е давала разрешение за използването на специални разузнавателни средства (СРС...

Аз казах, че не виждам смисъл да коментирам изтеклите записи, защото не виждам това да промени нещо, каза уволнената съдийка. "Не приемем решението като реакция на тези съждения", заяви още тя. Според нея решението се базира на последователно провежданата политика на дисциплинарни наказания.

"Разбира се, че ще обжалвам това решение. Аз съм убедена, че всички 22 членове на ВСС не са могли да се запознаят с всички тези 17 тона по дисциплинарното производство и са се доверили на дисциплинарната комисия", каза Румяна Ченалова.

По дисциплинарните производства срещу освободената съдийка направи впечатление, че членът на ВСС Галя Георгиева е едновременно вносител на едно от предложенията, член на дисциплинарния състав, а Върховният административен съд (ВАС) вече има практика – вносителите на предложенията да не могат да бъдат и част от дисциплинарните състави. Днес Румяна Ченалова също подчерта, че не може вносителят на предложението да е част от дисциплинарния състав.

"Белведере"

Атаката срещу мен започна с изявлението на френския посланик, каза Румяна Ченалов. "Това беше грубо вмешателство в независимата съдебна система", каза тя, добавяйки, че това е грубо нарушение. 

ВСС питал Янева не дали е говорила с Борисов, ами чие е лаещото на записа куче

Членовете на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет не са питали бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева дали е разгов...

"За мен посланикът беше подведен. На мен лично ми е симпатичен. Той има отношение към България. Той е един човек, който е емоционален и вижда проблемите", каза Ченалова. Неговото поведение беше резултат от един друг вид намеса, заяви обаче тя.

Според Румяна Ченалова проблем при казуса "Белведере" са   липсата на реакция от страна на ВСС, който по принцип е много чувствителен по подобни теми, от Съюза на съдиите, който в този момент е водел борба с изкривяването на управлението на Софийския градски съд (СГС), и от Асоциацията на съдиите, която, Ченалова призна, че обикновено не реагира.

Сюжетни линии

"Не знам защо обаче, ако продължим тази конспиративна линия, никой не забеляза една друга сюжетна линия. Тези записи излязоха и когато започна делото "Червеи". В тези записи се прокара идеята, че съдия Янева не е толкова виновна за ситуацията по делото "Червеи". Това се казва от човек, който сега е главен прокурор, а е бил наказателен съдия", каза Румяна Ченалова. По думите й това, което излезе от записите, е, че "един човек, който добре познава наказателния кодекс", твърди, че съдията не е толкова виновна или не е виновна. "Кой е човекът, който твърди обратното - това е премиерът", посочи още Ченалова.

"Смятам, че Владимира Янева, както и други от управлението на съда, направиха всичко възможно да спасят себе си", каза Румяна Ченалова.

Ченалова е привлечена като обвиняема по случая "Соло"

Румяна Ченалова е привлечена в качеството си на обвиняема по длъжностно престъпление по случая „Соло“. Деянието е разследв...

Тя коментира също, че хората, които имат близки връзки със силните на властта са защитени. "А тези, които нямат са твърде удобни, за да се измие срама от съдебната система с тях", посочи тя.

Записи

Относно изтеклите записи Ченалова отново потвърди, че е имало такива разговори, но не са били един или два. "До колко записите са резултат от един разговор или от няколко не мога да кажа", заяви още тя.

Припомняме, че тази седмица Владимира Янева е обяснила пред Висшия съдебен съвет, че не помни разговора си с Румяна Ченалова, който даде началото на аферата “Яневагейт”, по думите на адвоката на Янева Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета “Сакскобургготски”.

Бойко Борисов

Ченалова: Изтеклите записи са автентични

Съдия Румяна Ченалова заяви, че изтеклите записи са автентични. „Спомням си много добре фактите от тях", каза тя за тези записи, ...

Ченалова каза, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов по повод на изявлението на френския посланик. "Проведохме един разговор, в който той взе определена позиция", каза тя, посочвайки, че Борисов е бил обективен. "Моите впечатления от разговора беше, че той е политик, който разбира какво се случва", каза още Ченалова.

Прокуратура

Освободената съдийка заяви още, че е сезирала Европейския съд и други европейски институции за "действията на политически фигури, включително главния прокурор".

Ченалова каза, че на този етап и особено в ефир няма да даде повече подробности или да разкрива имена. "Всичко което направя или кажа се обръща срещу мен", заяви тя. Прокуратурата е изключително силна, заяви Ченалова.

"И аз казвам, че не съм извършила престъпленията, в които ме обвинява прокуратурата, но тя има огромна власт. Може да ме даде на съд, може да ме задържи... Властта на прокуратурата е огромна", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими