Ченалова обеща разкрития по делото срещу Цветанов за шестте "Не!!!"

5632
Ченалова обеща разкрития по делото срещу Цветанов за шестте "Не!!!"
Снимка: БГНЕС

Много интересни обстоятелства около осъждането на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов на 4 години затвор на първа инстанция от съдия Тони Гетов, знаела уволнената наскоро съдийка от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова, посочва "Правен свят".

Тази си информация тя сподели пред медиите, след като днес беше извикана, за да даде показания в столичното следствие. Предполагаше се, че Ченалова е разпитана като свидетел по скандала със записите на нейни разговори с бившата шефка на СГС Владимира Янева, но тя днес не каза дали е така, защото въпросите били различни, а следствената тайна я задължава да мълчи.

Ченалова: Нито съм правила записи, нито съм ги разпространявала

"Никога не съм правила такива записи, нито пък съм разространявала. Тези внушения са от човек със силно влияние. Начинът по, който глав...

Така Ченалова насочи вниманието към други разговори, на които каза, че присъствала и обясни, че става дума за делото срещу Цветанов за отказаното прилагане на специални разузнавателни средства, известно като делото за шестте "Не!!!". То в момента отново е във ВКС, след като Цветанов на две инстанции беше осъден на 4 години затвор, после върховните съдии го върнаха отново на втора инстанция, след което пък Цветанов беше оправдан.

"Когато се произнесе ВКС, аз ще ви повикам и ще ви кажа какво знам за това дело", многозначително съобщи днес Ченалова. Преди това тя направи връзка между изказване от последните дни на основния подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров, който обвини Ченалова в репресия, питането на главния прокурор как това дело е било разпределено на Ченалова и това, че Цветан Цветанов бил основен враг на Петров.

"Нека се произнесе ВКС, пък може би тогава ще си дадем отговор на въпроса, защо сега Алексей Петров... и на много други въпроси", каза Ченалова и добави, че може да напише, каквото знае и да го остави при някой нотариус, за да не ѝ се случи нещо преди да разкрие информацията си публично.

От думите ѝ стана ясно, че "много интересните обстоятелства" са свързани с разглеждането на делото в СГС от съдия Тони Гетов. След като през май миналата година Цветанов беше осъден от съдия Гетов, срещу него потекоха тежки обвинения от страна на опозиционния тогава лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че присъдата била произнесена под натиск от БСП.

В някои медии излязоха публикации за кариерни бонуси за съпругата на Гетов – Албена, която беше заместник-посланик в Берлин. Последва и изслушване на съдията пред Етичната комисия на ВСС, на което той каза, че съпругата му е била командирована в Берлин за периода от 1 септември 2011 г. до 31 август 2014 г., а още на 30 септември 2013 г. посланикът на България в Германия Ради Найденов е направил предложение командировката на Гетова да бъде удължена с една година. Предложението било направено със съответната атестация и предхождало избора на Тони Гетов като съдия по делото срещу Цветанов.

2 часа разпитваха Ченалова в ДАНС по търговско дело

Румяна Ченалова беше разпитвана повече от 2 часа в сградата на ДАНС. Пред прокурор тя е дала показания по разследване, което е свързано...

Магистратът отрече тогава всички обвинения за натиск, свързани и с това, че беше командирован в градски съд и добави, че има политически натиск, но той е от страна на защитата на Цветанов и конкретно от адвокат Ханс Петер Ул. В началото на процеса пък се появиха информации за познанство между Цветанов и бащата на съдия Гетов, след като преди това съдия Димитрина Ангелова се беше отвела по искане на прокуратурата заради други публикации за близки нейни отношения с адвокат Менко Менков, който защитава Цветанов.

С каква информация разполага Румяна Ченалова във връзка с това дело, тя днес не отговори. Не каза и кога е присъствала на разговорите, за които споменава и защо сега тепърва загатва за тях. Не знаела и дали са записани, както тези с Владимира Янева.

"Доказателства....няма как да има доказателства", заключи уволнената съдийка. Преди 4 месеца пък и.ф. председателят на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев прекрати командироването в СГС на Тони Гетов и той се върна в Районен съд – Ботевград.

"И един любопитен факт да ви кажа"

След заявката за разкрития по делото срещу Цветанов, Ченалова се прехвърли и на делото "Червей", по което подсъдими са Владимира Янева и бившият шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов.

ВСС няма да разследва дисциплинарно Ченалова, докато фактически не излезе от системата

Висшият съдебен съвет (ВСС) взе решение за спиране на дисциплинарно производство №19 по описа на Съвета за 2013 г. срещу Румяна Ченалов...

Миналата седмица пред съда беше разпитан началникът отдел "Защита на класифицираната информация" в СГС Валери Данов. От показанията му стана ясно, че в съда изобщо не са проверявали дали, ако в исканията за СРС пише, че са нови, те не са продължение, дали има такива разминавания в искането и разрешението, дали с евентуално разрешение няма да се надвишат и допустимите по закон срокове за прилагане. Той призна, че такива проверки не са правени и за да може да се проследи за несъответствия, заявителите трябвало да кажат номера на предишно разрешение.

"След като даде показания по делото "Червей", служителят беше уволнен на другия ден. Правете си изводи", каза днес Ченалова. Пред "Правен свят" от Софийския градски съд обясниха, че Данов не е уволнен, а пенсиониран, заедно с още 15 служители. Това станало във връзка с указания Висшия съдебен съвет от лятото за оптимизиране на финансовата дисциплина във всички съдилища, според които трябва да бъдат освобождавани всички лица, навършили пенсионна възраст. От СГС подчертаха, че преди години Данов е назначен на работа в съда, след като вече е бил пенсионер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com