Действала ли е благосклонно KPMG към КТБ заради Цветан Василев?

46486
Действала ли е благосклонно KPMG към КТБ заради Цветан Василев?
Снимка: БГНЕС

Шефът на “KPMG – България” Маргарита Волева е била много близка с банкера Цветан Василев. Това твърди в свой материал Агенция ПИК.

Според новата информация Маргарита Голева се е возила многократно на борда на частния "Фалкон" на Цветан Василев. Двамата са летяли в държави от Европейския съюз. Имало било и неопровержими данни, че Голева и Цветан Василев са купонясвали на Доминикана и Южна Америка. Какви са данните – документи или твърдения на свидетели, не се уточнява. Голева обаче била признала пред прокуратурата за вояжите при разпитите около аферата КТБ, но засега от държавното обвинение не са коментирали официално въпроса.

Менда Стоянова нападна КПНРО за отказа да бъде отнет лицензът на KPMG

Решението лицензът на "KPMG – България" да не бъде отнет е меко казано странно. Това каза пред Агенция "Фокус" председателят парл...

Според зам.-председателя на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Диана Йорданова още следващата седмица ще има инициатива спрямо членовете на КПНРО – предложение за закон те да носят лична отговорност за решенията си. Това щяло да се отнася за всеки един регулаторен орган в България.

Припомняме, че Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) се въздържа и не отне лиценза на “KPMG – България”. Появиха се и слухове – отново в ПИК, че за да бъде запазен лицензът на одитора, сa предлагани 300 хил. евро. Това решение беше разкритикувано много сериозно от председателя на Бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова

"Ако одиторът беше спазил стандартите и беше свършил качествено своята работа, много по-рано щеше да открие това, че има непълни кредитни досиета, че няма вписани обезпечения по кредити, че са давани кредити на свързани лица, макар на първо четене на пряко ниво те да не са формално свързани. Всичко това вероятно, ако се беше случило, нямаше да доведе до фалита на КТБ", обясни Стоянова.

Заради „значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ в периода 2009 - 2013 година” КПНРО наложи глоба от 100 хил. лева на „KPMG – България”. За всяка от годините през периода 2009-2013 включително се налага глоба от по 20 хил. лева. Глобени ще бъдат и двама служители на одитора, без да се посочва кои са те. Единият е санкциониран с 40 000 лв., а другият - с 60 000 лв.

Солена глоба за пропуски при одитите на КТБ

Недоглеждане и пропуски при одитите на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще бъде санкционирано със значителна глоба. Председателят на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com