Делото "Червеи" продължава с разпит на свидетели

4371
Делото "Червеи" продължава с разпит на свидетели
Снимка: бгнес

Софийски градски съд (СГС) ще заседава по делото „Червеи“. За днес (20 септември) е насрочено първото заседание по същество и са призовани около 20 свидетели, предаде БГНЕС.

Съдът трябва да каже и дали процесът ще се гледа при закрити врата или публично. Според прокуратурата, има секретни материали и това налага ограничаване на публичността на съдебния процес, а според защитата той трябва да е публичен.

Предстои предварителното изслушване по "Червеи"

За днес (29 септември) е насрочено заседание, за което страните са призовани за предварително изслушване по т. нар. дело „Червеи&...

Делото срещу бившия вече председател на Софийски градски съд Владимира Янева и служителя в ДАНС тогава Тодор Костадинов беше разпределено на съдия Иван Коев. В края на септември СГС остави без уважение искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за отвод на председателя на съдебния състав. Тогава самата Янева не дойде за заседанието, за което за което страните бяха призовани за предварително изслушване. В залата беше другият подсъдим Тодор Костадинов, чийто адвокат Людмил Рангелов обясни, че явяването по дела за престъпления, за които е предвидено наказание до 5 години не е задължително и ако подсъдимият не желае да се явява само съдът може да го задължи, ако прецени, че това е необходимо за изясняване на обективната истина.

По делото в съдебни заседания се очаква да бъдат разпитани общо 43 свидетели.

Историята

На 9 юли Софийската градска прокуратура (СГП) предаде на съд Владимира Янева и Тодор Костадинов. Според обвинителния акт бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева е извършила престъпление по служба, а Тодор Костадинов документно престъпление и компютърно престъпление. Владимира Янева е обвинена, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на СГС, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила специални разузнавателни средства (СРС-та) в нарушение на Закона за СРС. Разрешенията са дадени по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без тази система да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления. Разрешенията са за използване на всички способи, предвидени в ЗСРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система. Не са били спазени и изискванията за мотивиране на исканията за използване на СРС, нарушени са и максималните срокове за прилагането им. Янева е с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Отказът на ВСС да образува дисциплинарка срещу Янева е незаконен, постанови ВАС

Категоричният отказ на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия председател на Софийския градск...

Тодор Костадинов е обвинен, че в същия период периода като директор на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г. е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред Председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства. На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Тодор Костадинов е обвинен и, че от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор влезнал в тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Той направил справка по ЕГН на човек, без разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Това, според прокуратурата е защитено от Закона за защита на личните данни. Тодор Костадинов е с мярка от 2 000 лв. "парична гаранция".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com